Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rozhodnutí v kauze Chrastava

Náměstek policejního prezidenta pro vnější službu plk. Mgr. Tomáš Kužel dnes rozhodl o policistech z Útvaru pro ochranu prezidenta republiky ochranné služby Policejního prezídia ČR, proti kterým včera Generální inspekcí bezpečnostních sborů zahájila trestního stíhání v souvislosti s útokem na prezidenta České republiky Václava Klause.  

„Rozhodnutí v této věci je plně v personální a kázeňské pravomoci plk. Kužela“ uvedl policejní prezident plk. Mgr. Martin Červíček a dodal: „s jeho rozhodnutím se plně ztotožňuji, přičemž nepředpokládám, že se jedná o situaci, kdy by mělo dojít ke zproštění výkonu služby u zmíněných policistů.“ Policejní prezident je průběžně informován o plnění doporučení pracovní skupiny, která vznikla bezprostředně po útoku na prezidenta republiky Václava Klause.
 
Po prostudování materiálů od Generální inspekce bezpečnostních sborů a posouzení věci náměstek policejního prezidenta plk. Mgr. Tomáš Kužel rozhodl, že oba policisté nebudou zproštěni výkonu služby. „Po dobu trvání trestního řízení budou přeřazeni na jiný způsob výkonu služby“ uvedl plk. Kužel a dodal: „policisté nebudou plnit úkoly v přímém výkonu služby ochrany chráněné osoby.“
 
K incidentu došlo 28. září 2012 v Chrastavě na Liberecku. Ihned po události byla složena pracovní skupina vedená náměstkem policejního prezidenta pro vnější službu plk. Mgr. Tomášem Kuželem, jejímž úkolem bylo získat informace a objasnit skutečnosti v souvislosti s útokem na prezidenta republiky Václava Klause. Skupina byla složena z odborníků Policejního prezidia ČR na kontrolní činnost a práci ochranných služeb.
 
Veškerá činnost skupiny byla koordinována společně s pracovníky Generální inspekce bezpečnostních sborů, kteří si případ ihned převzali v rámci šetření podezření ze spáchání trestného činu.
 
Během dvou dnů pracovní skupina předložila závěrečná doporučení:
  1. Změna taktiky při ostrých bezpečnostních opatřeních, s důrazem na reakci při vzniku problémové situace.
  2. Doplnění výcvikových metod o modeláž situací, kde hrozí největší rizika napadení chráněné osoby (při bezprostředním kontaktu chráněné osoby s větší skupinou neprověřených osob).
  3. V rámci interních legislativních změn konkretizovat závazné a metodické pokyny při přípravě na bezpečnostní opatření.
Poslední úkol, který ze závěrů skupiny vyplynul, ukládá náměstkovi policejního prezidenta pro vnější službu plk. Kuželovi zpracovat koncepci ochranných služeb v Policii České republiky.  
 
nprap. Bc. Štěpánka Zatloukalová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
8. listopadu 2012

 

V příloze tiskové zprávy naleznete zvukový záznam rozhovoru náměstka policejního prezidenta pro vnější službu plk. Mgr. Tomáše Kužela.

vytisknout  e-mailem