Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Rozdíl mezi přestupkem a trestným činem

JIČÍNSKO - A další důležité informace o trestní odpovědnosti mládeže 

Ve středu 15. února dopoledne si přijeli do Jičína prohlédnout policejní budovu žáci osmé třídy Základní školy Železnice. V úvodu je pracovník Preventivně informační skupiny Jičín seznámil s připraveným programem, jehož hlavním cílem je mladým lidem přiblížit problematiku trestní odpovědnosti.

Přítomní slyšeli například rozdíly mezi přestupkem a trestným činem, dozvěděli se také, co jsou výchovná a ochranná opatření. Podrobněji se výklad věnoval trestním opatřením, které může soud pro mládež uložit mladistvému. Preventista žákům vysvětlil skutkové podstaty vybraných trestných činů. Nezapomnělo se ani na okolnosti vylučující protiprávnost činu, kdy se společně zaměřili hlavně na nutnou obranu a krajní nouzi. Pozorní posluchači hned kladli přednášejícímu doplňující dotazy.

V průběhu návštěvy se měli možnost podívat na optickou střelnici, kde se žákům věnoval policejní instruktor, který odpovídá za praktický výcvik policistů. Následovala prohlídka zajímavých exponátů místní výstavy. Důvody vazby si podrobněji rozebrali v policejních celách. Také prostory věnované drogové problematice vzbudili u návštěvníků velký zájem.

Z bezprostředních reakcí přítomných bylo zřejmé, že je přednáška zaujala, kdy policejní budovu opouštěli s mnohými novými informacemi nejen o trestním právu, ale také o práci strážců zákona.

Obdobná přednáška se uskutečnila také ve čtvrtek 16. února, kdy na exkurzi přijeli žáci osmé třídy Základní školy Komenského Hořice.

Fotogalerie ke shlédnutí ZDE:

por. Bc. Petr Janda
17. 02. 2012

vytisknout  e-mailem