Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Slovo úvodem

Dobrý den,
Rokytnice v Orl.horáchRokytnice v Orl.horách
dovolte nám, abychom Vás přivítali na webových stránkách Policie České republiky, Obvodního oddělení Rokytnice v Orlických horách. Chceme se zde prezentovat široké veřejnosti města Rokytnice v Orlických horách a okolních obcí.
Na našich stránkách budeme pravidelně zveřejňovat aktuality ze služby Policie České republiky - Obvodního oddělení Rokytnice v Orlických horách, s cílem chránit bezpečnost a pořádek ve společnosti, prosazovat zákonnost, chránit práva a svobody osob, preventivně působit proti trestné činnosti a potírat ji a usilovat o trvalou podporu a důvěru veřejnosti.
  

Rokytnice v Orlických horáchRokytnice v Orlických horách
ROKYTNICE V ORLICKÝCH HORÁCH
Rokytnice v Orlických horách se rozkládá přímo pod svahy Orlických hor ve východní části pohoří. Založena byla ve 13. století jako uhlířská osada. Zdejší řemesla se rozvíjela na základě místních podmínek, a tak tu převažovalo zpracování dřeva, pastevectví, později soukenictví, plátenictví, zpracování lnu a sklářství.
Ve středu města na místě původní tvrze stojí renesanční zámek s arkádovým nádvořím z roku 1553, v interiéru s velmi cenným Anenským sálem, ve kterém se nachází dřevěný strop, zavěšeným pomocí řetězů na speciální konstrukci pod střechou. Zámek není doposud veřejnosti přístupný. Mezi další historické stavby města patří renesanční zámecký kostel Nejsvětější Trojice a kaple sv. Petra a Pavla.
Centrum Rokytnice v Orlických horách ihned zaujme zachovalými lidovými stavbami. Náměstí T.G. Masaryka - kde rovněž sídlí Policie ČR - se coby architektonická lahůdka pyšní několika roubenými měšťanskými domy s podloubím, jež jsou dokladem umu řemeslníků při dřevěné výstavbě města v 18. století. Kromě nich si zde můžeme povšimnout i opraveného barokního kostela Všech svatých z let 1679–1684 a Mariánského sloupu s empírovou kašnou. Ve městě najdeme i židovský hřbitov nebo poutní kapli sv. Anny nad městem. 
  
Orlické horyOrlické hory
Hraniční opevněníHraniční opevnění


Horské město  je ale především spojena s Orlickými horami, nejen coby brána turistických, běžeckých i cyklotras, ale i jako samostatné turistické středisko. Pouhých 200 metrů od již zmiňovaného náměstí T.G. Masaryka se nachází Ski areál Farák, který protíná několik turistických tras na hřebeny hor. Areál návštěvníkům nabízí dosněžovanou sjezdovku s vlekem, servis, lyžařskou školu i půjčovnu. Běžkaři mohou využít i trasy po okolí směrem na další lyžařské středisko Říčky v Orlických horách.

Milovníci vojenské tématiky mohou naopak vyrazit na trasy po severní straně hor, které jsou lemovány obranným pevnostním systémem z doby před 2. světovou válkou s unikátní pevností Hanička, ve které se nachází muzeum s vojenskou tématikou a které rozhodně stojí za návštěvu.
por. Mgr. Alena Kacálková

 

vytisknout  e-mailem