Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Rok se s rokem sešel a Vánoce jsou tady

ÚSTECKÝ KRAJ - Přejeme Vám krásné a poklidné vánoční svátky. 

Rok se s rokem sešel a opět se nám blíží Vánoce. Vánoční svátky by měly být plné klidu a pohody, bez zbytečných stresů a nervozity, zda jsme již dostatečně všechno nakoupili a jsme připraveni. Bohužel u mnohých z nás tomu tak ovšem není. Vánoční čas má spousta lidí spojený s vánočním shonem, kdy obchodní centra jsou přeplněná k prasknutí, vánoční trhy plné lidí shánějící dárky a s tím samozřejmě souvisí i přeplněná parkoviště.

Právě tohoto vánočního shonu často využívají kapsáři, kteří si v přeplněných obchodech a na vánočních trzích vyhlédnou svou oběť, která je zaujata výběrem vhodného dárku pro své blízké a nevěnuje tak pozornost svému okolí.  V nestřeženém okamžiku jí obratný kapsář vytáhne peněženku z nákupní tašky, kterou má odloženou v nákupním vozíku a během chvilky ji tak připraví o našetřené úspory na Vánoce.

O svátcích nejsou přeplněna jen nákupní centra, ale také jejich přilehlá parkoviště. Tato skutečnost láká pachatele, kteří se vloupávají do motorových vozidel, protože tam často jejich majitelé zanechávají cenné věci. Policisté v rámci výkonu služby obcházejí parkoviště a případným nezodpovědným řidičům za oknem nechávají letáček s informací, že „Auto není trezor!“. Rovněž je důležité neukládat věci do zavazadlového prostoru vozidla v místech, kde je větší pohyb lidí. Nikdy nevíte, kdo se zrovna na Vás dívá. Naše lhostejnost zlodějům nahrává, a proto si všímejte podezřelých osob na parkovištích.    

Rovněž mnozí lidé budou řešit nákupy dárků prostřednictvím e-shopů. Nákupy přes internet totiž z praktických důvodů využívá stále více lidí. Pozitiva jsou jasná. Lidé bez stresu a čekání ve frontách nakoupí zboží, které si vybrali. Naprostou většinu e-shopů tvoří seriózní prodejci. Nicméně policie občas přijme oznámení občanů, že zboží, za které zaplatili, jim nebylo doručeno a oni tak přišli o své peníze. Více informací, jak předejít tomuto riziku naleznete v tiskové zprávě.    

Obdobně jako v uplynulých letech Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje připravuje adekvátní bezpečnostní opatření, která budou přizpůsobena a plánována vždy podle konkrétní situace a charakteru ohlášené akce. Od tohoto víkendu se hlídky  více pohybují v ulicích,  v obchodních centrech a i na přilehlých parkovištích. Jedná se o místa s větší koncentrací osob. Při řešení aktuální bezpečnostní situace na území Ústeckého kraje úzce spolupracujeme s orgány místní samosprávy a s městskou policií, především při posuzování použití vhodných technických prostředků např. betonových zátarasů. 

Zvýšený výkon služby mohou naši občané zaznamenat nejenom u nás, ale i v případě, že navštíví vánoční trhy ve větších městech na druhé straně hranic. Již několik let jezdí naši policisté na vyhlášené vánoční trhy do Drážďan, kde ve společných hlídkách s německými policisty vykonávají službu. Tyto policejní hlídky jsou velice pozitivně vnímány nejen ze strany českých občanů, kteří překrásné vánoční trhy hojně navštěvují, ale i ze strany německých kolegů, kterým v případě řešení problémů a překonání jazykové bariéry v mnohém pomůžeme.

Abychom si ale všichni užili vánoční pohodu se vším všudy a nestali se obětí kapsáře, tak je velice důležité nezapomínat na prevenci


Zde je pár jednoduchých rad, jak předejít tomu, abychom prožili Vánoce v duchu klidu a pohody.

Kapesní krádeže:

  • Buďte ostražití, když jdete od bankomatu, či z peněžního ústavu. Zloději si své oběti typují často právě zde. Nezapisujte k platební kartě PIN kód.
  • Větší finanční hotovost nevystavujte na odiv, toto pravidlo dodržujte i v případě cenných věcí.
  • Peněženku nenechávejte navrchu kabelky nebo nákupní tašky, nenoste ji v průhledných taškách.
  • Nenechávejte kabelku nebo peněženku při nakupování bez dozoru - toto pravidlo platí zejména při nákupu s pojízdnými košíky.
  • Noste kabelku těsně u těla s rukou na zapínání, nejlépe vpředu na břiše. Méně tím zloděje vyzýváte a navíc mu ztěžujete provedení krádeže. V případě, že nesete zavazadla a balíčky, mějte kabelku mezi tělem a těmito předměty. Nevhodná jsou zavazadla umístěná na zádech.
  • Muži, vše důležité noste v náprsních kapsách, nikoli zadních kapsách u kalhot.

Vloupání do vozidel:

  • Auto vždy zamykejte, zavřete řádně okénka, zavazadlový prostor.
  • Nenechávejte klíčky, náhradní klíčky a doklady ve vozidle.
  • Nenechávejte věci, byť nepatrných hodnot, na sedadlech v interiéru vozu, aby nebyla vidět případná kořist.
  • Využijte zabezpečení, kterým jsou vybavena autorádia např. odnímatelné panely, karty ....
  • Uvažujte o instalaci vhodného autoalarmu nebo jiného zabezpečovacího systému.

Jako každoročně varují policejní pyrotechnici před neuváženým nákupem, neodbornou manipulací a dalším nevhodným chováním v souvislosti se zábavní pyrotechnikou.

I v letošním roce opět pořadatelům a organizátorům připomínáme, že se mohou v případě potřeby obrátit a využít nonstop linku Policie České republiky zřízenou právě pro potřeby zabezpečení velkých sportovních a kulturních akcí, kde získají veškeré potřebné informace. Telefonní číslo 800 255 255.


FOTOGALERIE Z JEDNOTLIVÝCH AKCÍ
 

Ústí nad Labem 2.prosince 2019
por. Veronika Hyšplerová
mluvčí policie Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem