Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Rodinný výlet k Zdislavině studánce skončil policejní pátrací akcí

ČESKOLIPSKO - Ta byla naštěstí úspěšná. 

V pondělí dopoledne vyrazila 74letá žena z Liberce se svým synem, bratrem a jeho známou do Lvové na Českolipsku, kde se nachází Zdislavina studánka s vodou, o které lidé říkají, že je léčivá. Poté, co si ji načerpali, rozhodli se, že se projdou po okolí. Rodina se aktivně věnuje turistice a Jizerské hory zná "jak své boty".

Jiné to ale bylo na Českolipsku. Problémy začaly, když při procházení zalesněného  okolí Jablonného v Podještědí uviděli všude kolem sebe spoustu hub. Tehdy se procházka zvrtla v houbaření, které původně nebylo v plánu. Oni zacházeli stále hlouběji do lesa a  přitom se jeden druhému vzdalovali. Nejméně opatrná byla 74letá žena , která zmizela z očí své rodině kolem 15. hodiny, ačkoliv ji před tímto nebezpečím syn opakovaně varoval. Jeho obavy nebrala vážně a tomu, že se ztratila, se zpočátku smála.leták A
 Později ji humor přešel. Naštěstí byli všichni po celou dobu ve spojení přes mobilní telefony.

Seniorka svému synovi ovšem nedokázala vysvětlit, kde se nachází, a když ji se svým strýcem a jeho známou  ani po hodině a půl nenašel, v obavě o její zdraví požádal o pomoc na tísňové lince 112. Informaci o pohřešované ženě jsme přijali kolem 16.20. Výhodou pro nás bylo, že jsme se s ní mohli telefonicky spojit. I přesto, že máme dobrou místní znalost, jsme ji hledali v okolí Jezevčího vrchu přibližně  půl hodiny. Žádnou újmu naštěstí neutrpěla. Z  jejího neplánovaného "dobrodružství" pro ni vyplývá poučení,  že se měla v neznámém prostředí držet rodiny. Zpětně pak ocenila to, že měla u sebe mobilní telefon s dobitou baterkou.

Do lesa každoročně vyrážejí na houby lidé, kteří na svou bezpečnost příliš nemyslí. Proto naši preventisté podnikli během letošní sezóny několik návštěv míst, kde mohou potkat větší počet houbařů,  a osobně je o pravidlech bezpečného pohybu v lese poučili. Také jim předali leták s radami, jak se v lese neztratit.

Přejeme vám, aby  jste se ze zkušenosti libereckých výletníků poučili. Pod článek přikládáme fotografie z našich zmíněných preventicních akcí.

25. 10. 2023
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

leták A

leták A 

Detailní náhled

leták B

leták B 

Detailní náhled

preventivní akce 1

preventivní akce 1 

Detailní náhled

preventivní akce 2

preventivní akce 2 

Detailní náhled

preventivní akce 3

preventivní akce 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem