Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Rodina se předražených štěňátek nedočkala

LIBEREC - Peníze za ně skončily na zahraničních účtech podvodníků. 

Narozeninovým dárkem se měla stát dvě štěňata plemene kavalír king charles španěl, které si žena z Liberecka vyhlédla v internetové  inzerci. Chtěla je darovat svému manželovi.  Na nabídkový inzerát zareagovala 20. března a s prodávajícím se domluvila na kupní ceně za oba pejsky ve výši  8 500 korun. Jejich údajný majitel měl žít v Londýně a tvrdil jí, že je prodává z důvodu jeho stěhování do menšího bytu. Předstíral přitom, že je pro něj důležité, aby se dostali do dobrých rukou. nabízené štěně 1

Zhruba dva dny po zahájení jejich emailové komunikace jí podvodník zaslal odkaz k platbě 8 500 korun, na které se domluvili. Nad rámec této dohody jí ale ještě téhož dne jménem přepravní společnosti vyzval k úhradě vratné zálohy na přepravní boxy pro psy ve výši 17 800 korun. Následovala výzva k zaplacení vratné zálohy na krmivo ve výši 10 500 korun, platba za pojištění psů v částce 13 550 korun, za  jejich vakcinaci ve výši 15 800 korun, za mikročipy zaplatila 16 950 korun, za clo 16 750 korun a nakonec jí přišla zpráva, že jedno ze štěňat během transportu onemocnělo. Léčba údajně stála 25 000 korun, čímž původní cena štěňat spolu s celními poplatky narostla do sumy 147 164 korun. A i když je uhradila, aniž by jí štěňata někdo doručil,  chamtivý podvodníci po ní chtěli dalších 35 000 korun údajně za jejich přechodné umístění do pet centra. V tom okamžiku pochopila, že se stala obětí podvodu a další placení odmítla. Pachatelé jí proto dokonce vyhrožovali pokutou ve výši 80 000 korun za porušení smluvních podmínek i tím, že její chování nahlásí policii.

Na tu se nakonec obrátila ona sama a podala na ně trestní oznámení. My jsme v této věci už zahájili úkony trestního řízení pro přečin podvodu, nicméně jsme si vědomi toho, že je dopadení pachatele velmi málo pravděpodobné. Tito podvodníci bývají ve většině případů součástí mezinárodně  organizovaného zločinu. Jsou to stejní lidé, kteří se na sociálních  sítích vydávají za americké vojáky a podvodně získávají od osamělých žen jejich peníze. 

Pokud sháníte roztomilého pejska s rodokmenem, obraťe se raději na registrované chovatele. Prověřit si je můžete mimo jiné prostřednictvím internetového vyhladávače, který vám nabídne komentáře předchozích zákazníků. Upřednostněte  osobní odběr  štěňat v chovných stanicích. Peníze za ně zaplaťte chovateli až potom, co se na místě přesvědčíte, že je všechno v pořádku. Pokud chovatelé požadují za zvíře platbu předem, zbystřete svou pozornost. S vysokou pravděpodobností se bude jednat o pokus o podvod.

Pachatelé své oběti citově vydírají, a tak se stane, jako v tomto konkrétním případě, že jim i rozumná žena v dobré víře a ve snaze uchránit štěňata před strádáním při transportu , zaplatí víc, než původně chtěla.

8. 4. 2022
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

nabízené štěně 1

nabízené štěně 1 

Detailní náhled

nabízené štěně 2

nabízené štěně 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem