Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Rodiče, víte, kde si vaše dítě užívá zimních radovánek?

Je jedno jestli bydlíme ve městě nebo na horách, ale měli bychom určitě vědět, kde naše „ratolest právě sjíždí kopec či kde bruslí„. Může se totiž stát, že rozdováděné dítko podcení možná nebezpečí a úraz je pak nadosah. 

        Všichni víme, že na venkově ale i ve městech se dříve dalo jezdit na sáňkách i po různých cestách a silnicích. Dnes, při frekvenci vozidel je to již nemožné. Je důležité si uvědomit, že sjezdová dráha, která začíná na bezpečném místě, může končit na silnici, kterou za bezpečnou pro zimní radovánky zcela jistě nelze považovat.
        Další ne příliš vhodné tratě na sáňkování jsou tam, kde se nachází více stromů. Při nárazu do kmene může dítko utrpět závažná poranění. (Dne 5. února letošního roku se tříletý chlapec zranil při sáňkování, kdy při jízdě narazil do stromu. S poraněním hlavy byl převezen do nemocnice.)
        Musíme si uvědomit, že rozjeté sáně či boby jedou, až několikakilometrovou rychlostí a ne vždy se dají úspěšně zastavit. Dále není vhodné sáňkovat či lyžovat za tmy, kdy se dají snadno přehlédnout některé překážky. Důležité také je, aby děti po jedné straně jezdily a po druhé vyšlapávaly kopec. Nezapomeňte, že na lyžích je naprosto nepostradatelná helma, bez ohledu na to, jak se nám to či ono místo pro trénink sjezdu zdá náročné.
        K zimě také patří bruslení. Bruslit se dá i na „louži“, je však důležité, aby byl led dostatečně silný. Jakmile jsou na ledě sebemenší praskliny, nedovolte vašemu nejmenšímu vstoupit na takové místo. Upozorněte jej, že řádně nezamrzlá hladina rybníku, může být velice zrádná a nebezpečná. Kolísavé venkovní teploty nedávají dostatečnou záruku toho, že led na dostupném přírodním kluzišti je bezpečný.  
        Mladší dítka by si měla zimních radovánek užívat vždy pod dohledem rodičů či starších sourozenců.
 
 
prap. Veronika Součková     10.12.2010 

vytisknout  e-mailem