Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Rodiče - "natrénujte" se svými dětmi cestu do školy!

Již zítra začíná dětem školní rok. Ti nejmenší si už s radostí chystají aktovku a těší se, že brzy uvidí své kamarády. Začátek školy přináší mnoho povinností do života dětem, ale i jejich rodičům. Jednou z nich určitě bude i připomenutí základních pravidel bezpečného chování v silničním provozu. 

Pražští policisté jen za první letošní půlrok zaznamenali 9 tisíc dopravních nehod zaviněných řidiči. Přes tisíc osob bylo zraněno, 13 z nich bohužel zahynulo. Jedním z nejčastějších míst dopravních nehod zůstávají přechody u škol a bohužel mezi nejohroženější skupinu stále patří děti, které nepozorně vběhnou před právě projíždějící vozidlo, nebo náhlé ukročí do dráhy  jedoucího automobilu.
Právě po návratu dětí do školních lavic je riziko nehod nejvyšší. Malí školáci jsou stále myšlenkami u zážitků z prázdnin, mnohdy jsou zbrklí a neopatrní. Dítě, které je sice od nejútlejšího věku v přímém kontaktu s dopravním prostředím, si ale samo od sebe neuvědomí nebezpečí silničního provozu. Proto je bezpečný pohyb dětí především v rukou dospělých.
 
Pár zásad bezpečného přecházení vozovky:
 
Rodiče:
- najděte sami dítěti nejbezpečnější cestu do školy a zpět (společně s ním několikrát tuto cestu projděte – čím vícekrát, tím lépe a upozorněte ho na možná nebezpečí)
 - cesta do školy nemusí být nejkratší, měla by být ale co nejbezpečnější (volte proto přecházení vozovky tam, kde jsou semafory nebo vyznačené přechody pro chodce)
 - při doprovázení dítěte v začátcích školní docházky mu nezapomínejte vysvětlit význam všech dopravních značek, které na cestě uvidíte
 - důležité je, aby dítě přemýšlelo (dokázalo si i samo najít přehledné a bezpečné místo k přecházení)
 - naučte ho, aby při přecházení vozovky nenásledovalo slepě ostatní
 - upozorněte dítě na to, že do vozovky smí vstoupit až po bezpečném rozhlédnutí (Pravidlo zní: 3x se rozhlédni: vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi!)
 - dokud nebude vhodný čas k bezpečnému přejití vozovky (musí počkat)
 - přecházet vozovku pak smí jen nejkratší trasou a teprve tehdy až bude cesta volná
 - přecházení musí být rychlé, nikdy by však dítě nemělo vbíhat před jedoucí vozidla
 (celou dobu musí sledovat dopravu kolem sebe)
 - velmi účinné je, navázat s řidičem vozidla oční kontakt (přesvědčit se tak, že o jeho úmyslu přejít vozovku, řidič ví)
 - neopomenutelné jsou také reflexní vesty, reflexní prvky na dětském oblečení a na aktovce (do těchto prvků se vždy vyplatí investovat)
 - dítě si musí uvědomit, jak je oproti motorizovaným účastníkům silničního provozu - zranitelné
 
Rodiče, naučte své nejmenší opatrnému a ukázněnému přecházení pozemní komunikace! Upozorněte je na to, kde hrozí případné nebezpečí a nikdy nezapomínejte - dítě Vás bere jako autoritu, tedy Vaše chování v silničním provozu může brát jako vzor pro jeho další chování v dopravním prostředí!

vytisknout  e-mailem