Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Rodiče, kteří neplní vyživovací povinnost

vůči svým dětem, mohou skončit ve vězení 

 

Východočeští policisté vyšetřují v několika případech podezření z trestného činu zanedbání povinné výživy. V Hradci Králové vyšetřují policisté muže, který je podezřelý, že jako otec neplní řádně soudem uloženou vyživovací povinnost na své dvě nezletilé děti a od května 2006 do května 2008 tak dluží částku  20.000 korun. Na Chrudimsku dluží za šest měsíců t.r. další otec na svou nezletilou dceru částku 6.000 korun. Od února 2006 do současné doby si řádně neplní vyživovací povinnost na svého syna také otec z Pardubic – Ohrazenic. Od září 2007 navíc neplatí ani na svoji nezletilou dceru a dlužné výživné tak činí 19.300 korun. Od prosince 2007 do července 2008 dluží na svého syna částku 10.400 korun i muž z Benecka na Semilsku, který byl z uvedeného skutku v těchto dnech obviněn. Částku ve výši 40.000 korun dluží také otec nezletilé dívky ze Svitavska, který nerespektuje rozhodnutí soudu v době od ledna 2007 do současné doby.

A co na to trestní zákon?

§ 213

Zanedbání povinné výživy

 (1) Kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.
 
 (2) Kdo se úmyslně vyhýbá plnění své zákonné povinnosti vyživovat nebo zaopatřovat jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
 
 (3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán, vydá-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 oprávněnou osobu nebezpečí nouze.

§ 214

Zvláštní ustanovení o účinné lítosti

 Trestnost zanedbání povinné výživy (§ 213) zaniká, jestliže trestný čin neměl trvale nepříznivých následků a pachatel svou povinnost dodatečně splnil dříve, než soud prvního stupně počal vyhlašovat rozsudek.

 

pozn.: výňatek ze Zákona č. 140/1961 Sb. Trestní zákon

 

vytisknout  e-mailem