Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Rodiče by měli věnovat dospívajícím dětem patřičnou pozornost

JIHLAVSKO: Mladistvá dívka měla přes dvě promile alkoholu  

O uplynulém víkendu byla v Jihlavě nalezena v areálu zimního stadionu opilá mladistvá dívka, která měla přes dvě promile alkoholu. V pátek 22. dubna přijali policisté po osmé hodině večer oznámení, že byla v budově zimního stadionu nalezena dívka, která zde ležela bezvládně na zemi. Mladistvou v objektu nalezli její kamarádi, kteří se jí poté snažili pomoci. Situace si všimla zaměstnankyně stadionu, která přivolala zdravotnickou záchrannou službu. V blízkosti stadionu byli v tu dobu přítomni také policisté, kteří šli ihned zjišťovat okolnosti kolapsu dívky. Zdravotníci sedmnáctileté dívce, která byla pod vlivem alkoholu, poskytli nezbytnou pomoc. Policisté provedli u mladistvé dechovou zkouškou a naměřili u ní hodnotu 2,1 promile alkoholu. Dívka byla sanitním vozem převezena do nemocnice, kde byla hospitalizována. Policisté provedli šetření a o situaci informovali rodiče dívky. Dále prošetřují, kdo požití alkoholu osobě mladší osmnácti let umožnil, a dopustil se tak protiprávního jednání. Případ policisté v současné době šetří jako podezření ze spáchání přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi. Informovali také odbor sociálně právní ochrany dětí.

 

Policisté by chtěli v souvislosti s tímto případem opět apelovat na rodiče, aby věnovali dospívajícím dětem patřičnou pozornost. Je nutné, aby měli přehled o aktivitách, kterými se jejich dítě ve svém volném čase zabývá. Rodiče by měli vždy vědět, jakým způsobem, s kým a kde jejich dítě tráví volný čas. Dále je vhodné kontrolovat, v jakém stavu se vrací domů. Zaměřit by se rodiče měli na fyzický ale i aktuální psychický stav dítěte.

Dospívající mládež tráví svůj volný čas většinou bez dohledu dospělé osoby a se svými vrstevníky se sdružují do skupinek. To s sebou nese riziko, že se děti dostanou do situací, které pro ně mohou být nebezpečné nebo přímo ohrožující jejich život a zdraví. Zvláště mladiství mají tendence experimentovat s alkoholem, cigaretami a nezřídka také s drogami, nejčastěji s marihuanou. Toto experimentování je pak posíleno zvláště ve skupině vrstevníků, kde se ke zkoušení návykových látek mezi sebou vzájemně "hecují". Alkohol a jiné návykové látky ale mají na organismus dítěte nevypočitatelné účinky. Může tak lehce dojít k intoxikaci nebo k jinému ohrožení zdraví i života dítěte.

Hrozí také riziko, že při případných zdravotních komplikacích jednotlivce ostatní vrstevníci na vzniklou situaci nezareagují adekvátně, ať už z důvodu neznalosti nebo strachu z odhalení, a dítěti ohroženému na zdraví se tak nemusí dostat včasné potřebné péče. Je nutné, aby rodiče i na takovou situaci zvláště mladistvé připravili a poučili je, jak mají postupovat, a zdůraznili jim, proč je v těchto případech důležité nezříci se vlastní zodpovědnosti.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

26. dubna 2016

vytisknout  e-mailem