Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Roadpol Safety Days 2023

BEROUNSKO – Bezpečné dny zaměřené na rychlost na silnici právě odstartovaly. 

Ve středu 20. září se berounští policisté připojili k dopravní akci zaměřené na rychlost na silnicích. Česká republiky je jedním z dlouholetých členů evropského sdružení dopravních policií ROADPOL a pravidelně se připojuje k preventivním kampaním a projektům, které jsou zaměřeny na bezpečnost v dopravě. Smyslem SAFETY DAYS, které potrvají v týdnu od 20. do 27. září, je osvěta široké veřejnosti s apelem na NULA úmrtí na silnicích.

Policisté z Dopravního inspektorátu v Berouně se ve středu 20. září zaměřili právě na kontrolu dodržování nejvyšší povolené rychlosti v obci i mimo ní a provedli několik desítek kontrol. Celkem 10 řidičů porušilo dodržování v rychlosti v obci a 4 řidiči mimo obec. U 3 řidičů policisté zjistili telefonování během jízdy. Veškeré zjištěné protiprávní jednání bylo vyřešeno na místě v příkazním řízení.

Překročení rychlosti upravuje § 125c zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu.

Co vám za překročení rychlosti hrozí?

Malé překročení rychlosti je v obci do 5 km/h nebo mimo obec do 10 km/h. Za něj hrozí bloková pokuta do 1.000 Kč, pokuta ve správním řízení 1.500 Kč až 2.500 Kč.

Střední překročení rychlosti je v obci do 20 km/h nebo mimo obec do 30 km/h. Za něj hrozí stejné pokuty jako za malé překročení rychlosti, ale navíc i 2 trestné body.

Vyšší překročení rychlosti je v obci o 20 km/h a více nebo mimo obec o 30 km/h a více. Pokuty za takové překročení hrozí blokově do 2.500 Kč a ve správním řízení 2.500 Kč až 5.000 Kč. Počet trestných bodů už je 3. Zde si ale řidiči musí dát pozor, pakliže tento přestupek spáchají 2x nebo vícekrát během následujících 12 měsíců, pak přichází trest zákaz činnosti na 1 až 6 měsíců.

Vysoké překročení rychlosti je v obci o 40 km/h a více nebo mimo obec o 50 km/h a více. Zde nelze uložit blokovou pokutu na místě, ale pouze pokutu ve správním řízení ve výši 5.000 Kč až 10.000 Kč. Počet trestných bodů je 5 a zákaz činnosti je na 6 až 12 měsíců.

V nadcházejícím období budeme v dopravních kontrolách intenzivně pokračovat, a proto apelujeme na všechny řidiče, aby sundali nohu z plynu a rychlostní limity na silnicích dodržovali.

nprap. Simona Vacherlohnová
preventistka PČR ÚO Beroun
25. září 2023

vytisknout  e-mailem