Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zebra na Rychnovsku

Děti v Dobrušce mají dobré znalosti 

Dopravně preventivní akce "Zebra se za Tebe nerozhlédne" proběhla první dubnový týden i na Rychnovsku. Hlídka dopravních policistů se spolu s kolegyní z preventivně informační skupiny vypravila v úterý 5. dubna do Dobrušky, na frekventovanou komunikaci u Základní školy Františka Kupky. Mezi sedmou a osmou hodinou ranní i zde malí i ti větší pospíchali do školy.
Za přechodem pro chodce většinu příchozích oslovovali policisté a podle věku zjišťovali informace, které chodci o správném přecházení mají. Ti nejmenší správně věděli, že dříve, než vstoupí do vozovky, musejí vždy zastavit, pořádně se rozhlédnout a přesvědčit se, že auto nejede nebo stojí, než na přechod vstoupí. Policisté prvňáčkům radili, ať raději počkají déle, než aby do vozovky vstoupili zbrkle. Starších školáků se formou mini kvízu vyptávali na absolutní přednost chodců na přechodech a na správné rozhlížení před vstupem do vozovky. Pokud si někdo spletl stranu nebo nevěděl, policisté ho názorně postavili směrem k přechodu pro chodce a pak už bylo jasné, ze které strany se vozidlo k chodci dříve blíží.
Většina oslovených dětí, ale i dospělých, si s otázkami úspěšně poradila. Větší i ti nejmenší pak odměnou dostali omalovánky, vystřihovací modely členů Integrovaného záchranného systému, poznámkové notesy a reflexní samolepky, které si některé děti hned nalepovaly na své školní aktovky a batohy.
Během hodiny, strávené u dobrušské základní školy, policisté oslovili zhruba stovku chodců, mezi nimiž převažovaly děti z prvního stupně.
Projekt, pořádaný ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra, pokračoval ve čtvrtek 7. dubna v Týništi nad Orlicí.

Čtěte také článek: Rychnovský deník

por. Mgr. Alena Kacálková
11. dubna 2011

 

vytisknout  e-mailem