Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Rizika na sociálních sítích

KRAJ VYSOČINA: Zveřejňování fotografií či videí zachycující intimní partie těla nebo vyzývavé a erotické pózy  

V současné době je facebook a další sociální sítě již běžnou součástí života velké většiny populace. Jejich vznik přinesl řadu pozitiv, ale sociální sítě s sebou přinesly také množství negativ a rizik, zejména pro mládež. Ačkoli v této oblasti již existuje velmi dobrá prevence zaměřená právě na děti a mládež, kteří jsou informováni a varováni před nebezpečími, přesto se policisté stále setkávají s případy, kdy se uživatel sociální sítě stal obětí protiprávního jednání.
K rizikům je tak nutné se stále vracet a o skrytých nebezpečích informovat. Jedna z oblastí rizik na sociálních sítích je v souvislosti s pořizováním obrazových materiálů zachycujících intimní partie těla, vyzývavé a erotické pózy nebo jakékoli jiné fotografie či videa se sexuální tématikou a jejich následným zveřejňováním nebo zasíláním jiným osobám.
 
Mnoho dopívajících a mladých lidí se prostřednictvím sociálních sítí seznamuje s osobami opačného pohlaví. Této situace využívají pachatelé, kteří si vytvoří falešnou identitu, oslovují mladé lidi a navazují s nimi “přátelství“. (V této chvíli je nutné podotknout, že veškeré údaje, které k sobě pachatel uvede, jsou smyšlené a většinou diametrálně odlišné od skutečnosti.) Po vytrvané komunikaci, jejímž cílem je získat si důvěru a která může trvat i poměrně dlouhou dobu, pachatel zcela cíleně láká od protějšku intimní fotografie nebo videa. Pokud tak ale oběť učiní, stane se poté obvykle terčem vydírání. Pachatel začne hrozit zveřejněním, veřejnou ostudou a požaduje zaslání dalších odvážnějších fotografií či videí nebo v horším případě osobní schůzku. Oběť se tak postupně dostává do situace, která je extrémně psychický náročná, a ze které nemá velké šance dostat se sama. V této oblasti existuje velmi jednoduché opatření jak se do rizikové situace nedostat, a to intimní fotografie a videa nikomu neposílat a v lepším případě je vůbec nepořizovat. Je také nutné zmínit, že i když si osoba pořídí svoji intimní fotografii nebo video, a zašle ji pouze tomu, koho osobně zná, může i v tomto případě nastat riziko zveřejnění, a to buď záměrně (nejčastěji jako pomsta při rozchodu) nebo neúmyslně například při odcizení výpočetní techniky nebo mobilního telefonu, kde je fotografie nebo video uložené.
 
Další oblastí rizik na sociálních sítích je zveřejňování fotografií, na kterých se mladí lidé zachycují spoře oblečeni, ve vyzývavých nebo erotických pózách. Při zveřejňování takových fotografií je nutné mít na paměti, že si ji může kdokoli stáhnout a dále použít. Fotografie se pak může objevit s velmi hanlivým komentářem, na nelichotivých internetových stránkách nebo jinde, kde by vyfotografovaná osoba určitě být nechtěla.
 
Mylnou představou je, že obětí na sociálních sítích se stávají jen dívky a ženy. Pachatelé se zaměřují také na chlapce, ze kterých lákají intimní fotografie. Přičemž “přátelství“ může být v tomto případě navázáno přes oblast počítačových her a jako protislužba může být nabídnuto například dobití kreditu na mobilním telefonu. Pro názornou ukázku jeden případ z poslední doby, mladý muž se prostřednictvím facebooku seznámil s dívkou, se kterou navázal “přátelství“. Následně se při spojení prostřednictvím webkamery dívka obnažila a požadovala to i po mladíkovi, který tak učinil, poté však dívka mladému muži oznámila, že jeho jednání nahrála a záznam zveřejní, pokud nezaplatí požadovanou částku. 
 
Na závěr je důležité uvést, že pokud už se někdo stane obětí pachatele, je nutné případ oznámit policii. Mezi policisty jsou specialisté, kteří se zabývají počítačovou kriminalitou, dokáží účinně zasáhnout a oběti pomoci. Pomoc je možné rovněž vyhledat u svých blízkých, kteří by se ale také potom měli obrátit na policii. Každopádně je důležité nesetrvávat pod vlivem pachatele a nezůstávat na problém sám.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
3. května 2015

vytisknout  e-mailem