Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Řízení ve věcech služebního poměru

Žadatel se domáhal poskytnutí odpovědí na následující otázky: 

1. Žádám o informaci, zda je policejní prezident povinen dodržovat zákonné lhůty pro vydání rozhodnutí v řízeních ve věcech služebního poměru podle § 190 odst. 8 zák. č. 361/2003 Sb.

2. V případě, že policejní prezident nerozhodne ve lhůtě stanovené zákonem, zda tímto jednáním dochází k porušení služební kázně, kdy dle § 46 odst. 1 zák. č. 361/2003 Sb. služební kázeň spočívá v nestranném, řádném a svědomitém plnění služebních povinností příslušníka, které pro něj vyplývají z právních předpisů, služebních předpisů a rozkazů.

3. V případě, že policejní prezident nerozhodne ve lhůtě stanovené zákonem, zda se dopouští kázeňského přestupku dle § 50 zák. č. 361/2003 Sb.

4. Zda je předseda poradní komise policejního prezidenta povinen dodržovat povinnosti, které mu ukládá rozkaz policejního prezidenta - kterým se zřizuje poradní komise policejního prezidenta.

5. Zda dochází k porušení základních povinnosti příslušníka dle § 45 a § 46 zák. č. 361/2003 Sb., kdy má policista dodržovat služební kázeň, která spočívá v nestranném, řádném a svědomitém plnění služebních povinností příslušníka, které pro něj vyplývají z právních předpisů, služebních předpisů a rozkazů, a to v případě, že předseda poradní komise policejního prezidenta nedodrží povinnosti, které mu ukládá rozkaz policejního prezidenta - kterým se zřizuje poradní komise policejního prezidenta.

Policie České republiky jako povinný subjekt poskytla žadateli k jednotlivým bodům následující informace:

K bodu 1.

Ano, přičemž se jedná o lhůtu pořádkovou, jejíž překročení nezpůsobuje nezákonnost odvolacího řízení a meritorního rozhodnutí. Každé odvolací řízení je nutné posuzovat striktně individuálně s přihlédnutím ke konkrétním okolnostem případu.

K bodu 2. a 3.

Ne. Policejní prezident je především povinen zjistit stav věci, o němž nejsou důvodné pochybnosti, a to v rozsahu, který je nezbytný pro jeho rozhodnutí, a za tím účelem si opatřit potřebné podklady pro rozhodnutí (§ 180 odst. 1 zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů) při současném umožnění uplatnění práv účastníkům řízení (§ 172 až § 174 zákona č. 361/2003 Sb.). Z toho důvodu je lhůta stanovená v § 190 odst. 8 zákona č. 361/2003 Sb. lhůtou pořádkovou. Při nerozhodnutí v pořádkové lhůtě nelze bez dalšího dovozovat porušení služební kázně příslušným služebním funkcionářem.

K bodu 4.

Pro obecnost dotazu je možné pouze odpovědět, že ano.

K bodu 5.

Na takto formulovaný dotaz nelze relevantně odpovědět. Lze jen obdobně poukázat na odpověď na dotaz č. 3. Předseda poradní komise je povinen zajistit, aby v rámci řízení o odvolání byl zjištěn stav věci, o němž nejsou důvodné pochybnosti, a to v rozsahu, který je nezbytný pro rozhodnutí příslušného služebního funkcionáře, a za tím účelem opatřit potřebné podklady pro rozhodnutí při současném umožnění uplatnění práv účastníkům řízení.

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 18. 8. 2017

vytisknout  e-mailem