Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Řízení služebních motorových vozidel

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel se domáhal následujících informací:

„Poskytnutí interního pokynu resp. jakékoliv jiné informace či vysvětlení, jak jsou proškolováni / přezkušováni policisté, kteří řídí policejní vozy a využívají práva překračovat rychlost dle § 18 odst. 9 zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) (dále jen „ZoSP“).

Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o zásadní oprávnění, které může mít výrazný vliv na bezpečnost silničního provozu, prosím sdělte, jak je v takových případech zajištěno, že nebude porušeno:

• ustanovení § 18 odst. 9 ZoSP „je však povinen dbát potřebné opatrnosti, aby neohrozil bezpečnost silničního provozu na pozemních komunikacích“ a

• generální klauzule § 4 ZoSP tj. zájem neohrožovat život, zdraví a majetek účastníků silničního provozu.“

Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:

Všichni příslušníci Policie České republiky, kteří jsou řidiči služebních motorových vozidel, jsou povinni v rámci získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení těchto vozidel podrobit se výcviku, periodickému školení a případně speciálnímu tréninku ke zvýšení praktické dovednosti při mezních a krizových situacích provozu vozidel. Školení je součástí služební přípravy a je podmínkou pro získání a držení povolení k řízení služebních motorových vozidel ve vymezeném rozsahu (dále jen „povolení“). Provádí se v resortních autoškolách v rozsahu 16 hodin pro žadatele o povolení a 8 hodin každoročně pro držitele povolení. Součástí školení pro žadatele o povolení je prověrka řidičských schopností a dovedností v praktické jízdě.  

Školení se zaměřuje na znalost právních předpisů na úseku dopravy, zásad bezpečné jízdy, ochrany životního prostředí před škodlivými důsledky provozu vozidel na pozemních komunikacích, teorie řízení a zásad provozu vozidel na pozemních komunikacích, zdravotnické přípravy, ovládání a údržby vozidla, přepravy nebezpečných látek a věcí, zásad používání zvláštního výstražného zařízení se zvláštním světelným zařízením modré barvy, povinností osádek vozidel v nákladní přepravě a další otázky, jejichž znalost ovlivňuje chování řidiče v provozu na pozemních komunikacích. Uplatňování výjimky vyplývající z ustanovení § 18 odst. 9 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů, pro příslušníky Policie České republiky, je-li to nezbytné k plnění jejich služebních úkolů v souladu s právními předpisy, je procvičováno například formou prezentací, rozborem modelových dopravních situací nebo analýzou kamerových záznamů.

Obsah speciálního tréninku stanoví pro jednotlivé organizační součásti Policie České republiky příslušný vedoucí pracovník.

Na závěr školení je vždy provedeno prověření znalostí z právních předpisů o provozu na pozemních komunikacích a interních aktů řízení upravujících provoz služebních vozidel formou zkušebních testů. Účastník školení, který při závěrečném prověření znalostí nedosáhne alespoň 80 bodů ze 100 možných, neuspěje a pozbývá povolení k řízení služebních vozidel v případě, že byl jeho držitelem, respektive nezískává toto povolení v případě, že o něj žádá. Opakování prověření znalostí je možné ve lhůtě nejpozději do jednoho měsíce od absolvování školení. Pokud jeho účastník opět neuspěje, je povinen absolvovat školení znovu v plném rozsahu.    

PhDr. Jiří Vokuš, 27. března 2019

vytisknout  e-mailem