Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Řízení o správním vyhoštění

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požadoval  poskytnutí následujících informací:

„1. Na základě jakého zákonného ustanovení  správní orgán přistupuje k osobám, se kterými je vedeno řízení o správním vyhoštění, jako k osobám oprávněně pobývajícím na území ČR?

   2. Na základě jakého zákonného ustanovení  správní orgán přistupuje k osobám, se kterými je vedeno řízení o správním vyhoštění již podruhé (tj. řízení o správním vyhoštění bylo zahájeno po nabytí právní moci a vykonatelnosti rozhodnutí o uložení správního vyhoštění), jako k osobám neoprávněně pobývajícím na území ČR?“,

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a sdělila žadateli následující informace:

Ad 1)

Zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, v platném znění (dále jen „zákon č. 326/1999 Sb.“) přímo nestanoví, že se k cizincům, se kterými je vedeno řízení o správním vyhoštění, přistupuje jako k osobám oprávněně pobývajícím na území ČR.

Cizinci, se kterými je vedeno řízení o správním vyhoštění podle § 119 zákona č. 326/1999 Sb., jsou oprávněni setrvat na území ČR po dobu vedeného řízení, tj. do doby vydání pravomocného rozhodnutí na základě soudní judikatury (NSS č.j. 1 Azs 207/2015-44), a zejména z důvodu uplatnění svých práv v probíhajícím řízení s ohledem na právo na spravedlivý proces. Uvedené vyplývá z postavení účastníka správního řízení o správním vyhoštění. Toto právo se na cizince vztahuje pouze v případě, že jde o cizince, se kterým je vedeno řízení o správním vyhoštění, nevyplývá mu z jiného rozhodnutí nebo opatření příslušného státního orgánu stanovená doba, po kterou mu nelze umožnit vstup na území ČR, tj. zákaz vstupu a pobytu na území ČR a není tak nežádoucí osobou podle § 154 zákona č. 326/1999 Sb. 

Ad 2)

S cizinci, se kterými je vedeno řízení o správním vyhoštění opakovaně (tj. řízení o správním vyhoštění bylo zahájeno po nabytí právní moci a vykonatelnosti rozhodnutí o uložení správního vyhoštění), vyplývá z již pravomocného a vykonatelného rozhodnutí o správním vyhoštění zákaz vstupu a pobytu na území ČR, potažmo Schengenského prostorou, podle již zmiňovaného ustanovení § 154 zákona  č. 326/1999 Sb.  Tzn., že nemohou setrvat na území po dobu dalšího vedeného řízení o správním vyhoštění.

                                         

Mgr. Ludmila Formerová

26. listopadu 2020

vytisknout  e-mailem