Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Řízení bez dokladů na druhou

Českokrumlovsko - V noci na sobotu se do policejních sítí chytili dva řidiči neřidiči... 

Jednadvacetiletého muže z Bechyně kontrolovala v pátek v podvečer hlídka Dopravního inspektorátu. Muž řídil vozidlo Nissan Sunny, a to ve směru Český Krumlov - Dolní Třebonín. Před obcí Třebonín byl zastaven a vyzván k předložení dokladů potřebných k řízení vozidla. Muž policistů předložil občanský průkaz, zákonné pojištění a doklady od vozidla. Řidičský průkaz však nepředložil. Následnou lustrací bylo zjištěno, že řidič má blokaci řidičského průkazu z důvodů dovršení dvanácti trestných bodů. O tomto byl srozuměn a doklad odevzdal na MěÚ.

Řidič se podrobil dechové zkoušce přístrojem Dräger, která byla negativní. Poté byl vyzván k zajištění vozidla a byla mu zakázána další jízda. Ve věci vedeno zkrácené přípravné řízení a muži bylo sděleno podezření z trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění.

Drager-menší.jpg Drager-menší.jpg

Podobný případ řešili policisté DI v sobotu, krátce před půl druhou hodinou ranní. V obci Český Krumlov, v ulici U Poráků byl zastaven 28letý řidič, jedoucí s vozidlem Passat Variant ve směru od pivovaru Eggenberg k Ambitu. Po řádném zastavení předepsaným způsobem byl řidič vyzván k předložení dokladů potřebných k řízení motorového vozidla. Muž předložil OTP a zelenou kartu. Dále uvedl, že řidičský průkaz u sebe nemá. Následně byl po poučení vyzván k podrobení se dechové zkoušce přístrojem Dräger, která ukázala pozitivní výsledek 1,43 promile. Poté byl řidič poučen o povinnosti podrobit se lékařskému vyšetření s odběrem krve nebo moče, což bezdůvodně odmítl. Následnou lustrací řidiče bylo zjištěno, že muž nevlastní řidičský průkaz.

Stejně, jako ve shora uvedeném případě i i zde bude vedeno zkrácené přípravné řízení pro trestný čin řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, k tomu však tomuto muži přibyl ještě trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky.

por. Bc. Michaela Hončíková (pcrckpis@mvcr.cz)

 

 

vytisknout  e-mailem