Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Riskují své životy a zdraví

Tábor – Pomáhat a chránit, respektive „zachraňovat“. (Hlasová schránka 974 238 116)  

tel.158tel.158
V době uplynulého víkendu, kdy teploty klesly hluboko pod bod mrazu, zachraňovali policisté lidské životy. Nemohli být však všude.
Zejména přemíra alkoholu a velký mráz se o tomto víkendu podepsaly na osudu hned čtyř mužů. Díky informacím od občanů a okamžitému nasazení policistů se tři z nich podařilo zachránit, čtvrtý však bohužel zemřel.
Prvním ze zachráněných byl mladík (18), který okolo čtvrté hodiny sobotního rána vystoupil z autobusu v obci Vlásenice. Původně chtěl vystoupit již v Milevsku, tento okamžik však prospal. Unaven, oblečen ve společenském obleku a bundě, se rozhodl vrátit se pěšky. Jeho počínaní naštěstí oznámili další cestující z autobusu policistům. Ti mladíka zanedlouho našli promrzlého u silnice v blízkosti obce Jistebnice. Převezli jej na Obvodní oddělení v Táboře a informovali rodiče. Ti si pro něj následně přijeli.
Druhým zachráněným byl muž (35), který krátce po nedělní půlnoci pochodoval po dálnici D3. Díky upozornění projíždějících řidičů jej policisté předtím, než jej mohlo srazit některé z vozidel, nalezli a převezli na táborské obvodní oddělení. Dle jeho vyjádření mě takto pěšky namířeno z Benešova do Českých Budějovic. Na muži bylo znát, že díky svému zdravotnímu stavu zřejmě plně nevnímá realitu a byl proto předán lékařské zdravotnické službě, která jej převezla k dalšímu vyšetření do táborské nemocnice.
Třetím zachráněným byl mladík (22), který se sobotního rána vracel z plesu. Jeho cesta však skončila u kontejneru na Školním náměstí v Táboře. Částečně vysvlečen se zde v mrazivém ránu uložil ke spánku. Měl štěstí. Všiml si ho občan, bývalý táborský dopravní policista. Ve spolupráci se strážníky táborské městské policie byl podchlazený mladík převezen ZZS ve vážném ohrožení života do táborské nemocnice.
Posledním, který již však takové štěstí neměl, byl muž (57). Ten po značné konzumaci alkoholu v pátečních nočních hodinách v jedné z restaurací v Sezimově Ústí odmítl odvoz svých společníků domů a z restaurace odešel pěšky. Krátce po páté hodině ranní byl pak nalezen v nedaleké ulici. Podchlazený a s krvácející ránou na hlavě byl okamžitě předán ZZS. Jeho zdravotní stav byl však neslučitelný se životem a po převozu do nemocnice i přes veškerou péči lékařů zemřel. Případu se okamžitě ujali táborští kriminalisté, kteří důsledně prověřují, zda se na jeho úmrtí nepodílela další osoba. Dosavadní šetření zatím tuto variantu nepotvrdila.
Na tyto případy důrazně upozorňujeme. Zároveň děkujeme všem, kterým nebyl osud těchto jedinců lhostejný a na možné nebezpečí ohrožení zdraví či dokonce životů dotčených osob policisty upozornili.  
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   taorpcr@mvcr.cz
30. ledna 2013

vytisknout  e-mailem