Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Říjnové dopravně bezpečnostní akce

KRAJ - Od pondělí 6. října do neděle 12. října 2014 probíhala na území celé České republiky dopravně bezpečnostní akce TISPOL, která byla tentokrát zaměřená na kontrolu autobusů a nákladních vozidel.  

Do akce se zapojili také středočeští  policisté. Celkem zkontrolovali 831 vozidel. Zjistili 248 dopravních  přestupků, z nichž 211 vyřešili blokovou  pokutou na místě  a 37 přestupků oznámili příslušnému správnímu orgánu.
 
Dopravně bezpečnostní akce byla zaměřena  převážně na kontrolu nákladních automobilů a autobusů.  Celkem se kontrole  podrobilo 254 řidičů nákladních vozidel  nad 3,5 tuny z České  republiky,  212 ze  zemí Evropské unie a 12 z tzv. třetích zemí. Tito řidiči se dopustili porušení  zákona  v 71 případě, sedmi byla dokonce zakázána další jízda.  Nejčastějším  prohřeškem byl nevyhovující technický stav  vozidla, v 51 případě. V oblasti  sociálních předpisů  se řidiči dopustili zejména nesprávného použití tachografu,  a to v 19 případech. Dobu řízení, odpočinku a bezpečnostní  přestávku nedodrželo  31 řidičů a 5 se dopustilo  neoprávněné manipulace s kontrolním zařízením  a paměťovými  kartami. Povolenou rychlost překročili 2 řidiči. Udělení pokuty se  nevyhnuli ani řidiči  autobusů zejména za  porušení sociálních předpisů.
 
Kromě zjištění dopravních přestupků  policisté zadrželi 1 pachatele  trestné činnosti.
 
TISPOL je organizace, která sdružuje  evropské  policejní sbory v oblasti dopravní problematiky a  je založena na předávání  zkušeností a informací. Hlavním  cílem je realizace dopravně bezpečnostních akcí  napříč  Evropou. Akce jsou vždy zaměřeny na konkrétní problematiku,  jako je  alkohol a drogy, rychlost, nákladní a autobusová doprava. 
 
Ve stejném termínu, jako reakce na narůst počtu dopravních nehod se smrtelnými následky, byla vyhlášena také dopravně bezpečnostní akce za zaměřená   na kontrolu dodržování  ustanovení zákona o provozu  na pozemních komunikacích ze  strany všech jeho účastníků.   Policisté služby dopravní a pořádkové policie se zaměřili na dodržování rychlosti, způsobu jízdy, předjíždění a další pravidla silničního provozu, zejména pak na chodce a cyklisty. 

Během akce policisté zkontrolovali 9 541 vozidel. Zjistili 2 530 dopravních přestupků, z nichž  2 230 vyřídili na místě blokovou pokutou a 300 přestupků oznámili příslušnému správnímu orgánu. Nejčastěji neměli řidiči vozidlo v dobrém technickém stavu, v 511 případech, 309 přestupků se týkalo nepoužití bezpečnostních pásů a 21 nepoužití zádržného systému. Řidiči v 671 případě porušili rychlost a  43 jich usedlo za volant pod vlivem alkoholu.

Podobné akce budou probíhat nejen v rámci celého Středočeského kraje, ale i v rámci celé České republiky.

V souvislosti s podzimními měsíci apelujeme také na účastníky silničního provozu, kteří se  řadí mezi ty  nejzranitelnější. Vedle školních dětí jsou  to zejména chodci, běžci, cyklisté,  osoby venčící psy,  či jen tak na vycházce, kteří se na komunikacích pohybují  v době, kdy je snížená viditelnost, zejména za šera, tmy,  za mlhy, apod. Mnoho  z nich není na komunikacích vůbec vidět,  anebo je řidič zpozoruje doslova na  poslední chvíli. Stávají  se tak potencionálními oběťmi často zbytečných  dopravních  nehod. Přitom by stačilo, aby si na své oblečení umístili  nějaký  výraznější reflexní prvek, nesli v ruce svítilnu,  anebo si světlo upevnili někde  na těle. Takováto výbava by  měla být v dnešní době již samozřejmostí. Sortiment  na  trhu je poměrně bohatý, navíc za dostupné ceny. A co je důležité,  významně  nám může přispět k ochraně našeho vlastního  života a zdraví!


por.  Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí
P ČR Praha venkov - VÝCHOD 

vytisknout  e-mailem