Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Řídím, piju nealko pivo na Vyškovsku

VYŠKOVSKO: Preventivní akce odstartovala již pátým rokem.  

Stejně jako loňské čtyři roky se policisté na Vyškovsku zapojili do společného projektu Policie České republiky a Českého svazu pivovarů a sladoven s názvem „Řídím – piju nealko pivo“. Cílem projektu je představit a rozšířit povědomí veřejnosti o nápoji pro řidiče, který je při řízení vozidla bezpečnější náhradou alkoholického piva. Šoféři se v letních měsících mohou při silniční kontrole setkat nejenom s policisty, ale také se zástupci některých pivovarů, kteří v modrých reflexních vestách předávají řidičům, jejichž výsledek dechové zkoušky je negativní, nealkoholické pivo a alkoholtester.

Ve středu 8. července se tato preventivní akce uskutečnila i na Vyškovsku. Na několika stanovištích ve Vyškově i jeho okolí jsme zkontrolovali téměř čtyřicet řidičů motorových vozidel. Kromě drobných přestupků nebyl žádný šofér či šoférka ovlivněn alkoholem. Ovšem během uplynulého prodlouženého víkendu a včera tomu bylo jinak. Vyškovští policisté narazili na pět řidičů pod vlivem alkoholu a dva pod vlivem drog. Nejvíce měl muž, kterého kontrolovali strážci zákona v Ivanovicích na Hané. Dechová zkouška u něj v úterý odpoledne ukázala 1,40 promile.

Lidé, kteří řídí vozidlo pod vlivem alkoholu, se vždy dopouštějí protiprávního jednání. Obecně lze říci, že pokud policisté naměří u řidiče hodnotu menší než jedno promile, tak se řidič dopouští přestupku. Za tento přestupek lze uložit pokutu do výše 50 tisíc korun a zákaz činnosti až na dobu dvou let. Pokud je u řidiče zjištěna hodnota nad jedno promile, dopouští se trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a může být potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.

por. Mgr. Alice Musilová, 8. 7. 2015

Odkazy do noveho okna

foto 001

foto 001 

Detailní náhled

foto 002

foto 002 

Detailní náhled

foto 003

foto 003 

Detailní náhled

foto 004

foto 004 

Detailní náhled

foto 005

foto 005 

Detailní náhled

foto 006

foto 006 

Detailní náhled

foto 007

foto 007 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem