Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Řídím - piju nealko pivo

PLZEŇSKÝ KRAJ - Dopravně preventivní akce bude v Plzeňském kraji probíhat tento týden. 

     Mnoho řidičů se již v minulosti mohlo na našich komunikacích setkat s neobvyklou policejní hlídkou, která je doprovázena promotéry Českého Svazu Pivovarů a Sladoven v modrých vestách a zástupcem Besipu. Již po několik let realizujeme v rámci našeho kraje celorepublikovou dopravně preventivní akci "Řídím - piju nealko pivo". Cílem akce je ovlivnění řidičů ve vztahu k požívání alkoholických nápojů. Řidiči by si měli uvědomit, že alkohol za volant nepatří a je spousta dalších alternativ, které mohou využít, aniž by se dostali do rozporu se zákonem. Promotér ČSPaS a zástupce Besipu při akci předají řidičům, kteří úspěšně podstoupí s negativním výsledkem dechovou zkoušku na zjištění přítomnosti alkoholu v jejich dechu, nealkoholické pivo a alkoholtester.
 
     Rádi bychom touto cestou ovlivnili vývoj dopravní nehodovosti. Je všeobecně známo, že je řidič pod vlivem alkoholu nebezpečím nejen pro sebe, ale i pro své okolí. Alkohol nemá vliv jen na chování, ale i na koordinovanost pohybů, rychlost reakcí, periferní vidění a další schopnosti, které je nutné při řízení využívat.
 
     Do konce listopadu letošního roku došlo na území Plzeňského kraje k 2626 dopravním nehodám. Při každé deváté nehodě při tom bylo zjištěno požití alkoholu - u 278 řidičů (u šesti řidičů byla zjištěna přítomnost alkoholu ve spojení s drogou). Největší počet nehod pod vlivem alkoholu byl zaznamenán v době, kdy řidičům „kolovalo“ v těle 1,5 a více promile alkoholu (171 případů). 
 
por. Bc. Jana Tomková
9. prosince 2014

vytisknout  e-mailem