Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

"Řídím, piju nealko pivo"

Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy se již třetím rokem, a v letošním roce již podruhé, připojuje ke společnému projektu Policie České republiky a Českého svazu pivovarů a sladoven, s názvem „Řídím, piju nealko pivo“. 

Konzumace alkoholu a řízení vozidel je neslučitelné a dlouhodobě patří tato problematika mezi priority jak Policie ČR, tak i Českého svazu pivovarů a sladoven. Projekt si proto klade za cíl přispět ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu a co nejvíce snížit riziko dopravních nehod zapříčiněných osobami pod vlivem alkoholu.
 
Do projektu se postupně během letních prázdnin zapojí policisté ze všech čtrnácti krajů naší republiky. Na území hlavního města Prahy proběhne akce v týdnu od 5. do 9. srpna 2013. Pražští policisté budou v těchto dnech dohlížet nad silničním provozem a kontrolovat motoristy na 18 stanovištích v průběhu ranních, dopoledních, odpoledních, večerních i nočních hodin.
 
Principem projektu je odměňovat řidiče, u nichž policejní kontrola neodhalila požití alkoholu před jízdou, alkoholtesterem a nealkoholickým pivem. Zmíněné „motivační předměty“ řidičům na místě předávají promotérky a promotéři Českého svazu pivovarů a sladoven. V rámci preventivního působení dále apelují na řidiče, aby před řízením motorového vozidla volili nealkoholické alternativy tolik oblíbeného piva.
 
Policejní preventisté budou i letos v rámci kontrol předávat řidičům kartičku, která obsahuje orientační informace o čase potřebném k odbourání alkoholu v krvi a dále letáček s informacemi, jak postupovat v případě dopravní nehody. Dále budou s řidiči komunikovat o rizicích řízení motorového vozidla i při tzv. „kocovině“, kdy je schopnost reakce na náhlou situaci v dopravě podstatně zpomalena, přestože již alkohol z krve vymizel. Tématem budou i následky dopravních nehod způsobených pod vlivem alkoholu a také trestně právní odpovědnosti řidiče, který pod vlivem alkoholu usedne za volant.
 
Řidiči, kteří se posadí za volant po požití alkoholického nápoje a následně vozidlo řídí, se vždy dopouštějí protiprávního jednání. Přestože na území hl. m. Prahy za poslední 4 roky klesl počet dopravních nehod zaviněných pod vlivem alkoholu, došlo k zvýšení počtu osob, u kterých bylo při silniční kontrole na území Prahy zjištěno, že řídí vozidlo pod vlivem návykové látky dle § 274/1 trestního zákona (ohrožení pod vlivem návykové látky).
 
 
Dopravní nehody zaviněné pod vlivem alkoholu, na území Prahy.
 
Rok
Počet dopravních nehod
2009
577
2010
510
2011
504
2012
480
 
Dopravní nehody zaviněné pod vlivem alkoholu v průběhu letních prázdniny na území Prahy.
 
Rok
Celkem DN
Počet řidičů pod vlivem alkoholu zjištěných v souvislosti s DN
2009
2261
92
2010
2769
83
2011
2588
76
2012
2614
57
 Osoby, u kterých bylo při silniční kontrole na území Prahy zjištěno, že řídí pod vlivem návykové látky dle § 274/1 trestního zákona (ohrožení pod vlivem návykové látky).
 
Rok
Počet osob řídících pod vlivem návykové látky
2009
1384
2010
1639
2011
1822
2012
1743
 Doba potřebná k odbourávání alkoholu z krve je vždy individuální a závislá na mnoha faktorech jako tělesné hmotnosti, případném užívání léčiv, věku a pohlaví. Pro názornost přikládáme orientační tabulku.
 
 
 
 
 
Závěrem ještě bilance první poloviny roku 2013 na území Prahy z pohledu dopravní nehodovosti a alkoholu za volantem. V období od začátku ledna – do konce června, došlo v Praze ke 240dopravním nehodám zaviněným pod vlivem alkoholu. Při silničních kontrolách na území Prahy bylo v tomto období zjištěno, že 700 motoristů řídilo pod vlivem návykové látky dle § 274/1 trestního zákona (ohrožení pod vlivem návykové látky).
 
por. Mgr. Zuzana Pidrmanová
por. Bc. Ladislav Beránek

 

vytisknout  e-mailem