Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Řídím, piju nealko pivo

JIHLAVSKO: Alkohol za volant nepatří 

Policisté na Vysočině se zapojí do celorepublikového preventivního projektu “Řídím, piju nealko pivo“. Projekt se bude konat souběžně s dopravně bezpečnostní akcí, která bude probíhat o prodlouženém velikonočním víkendu. Cílem projektu je dostávat do povědomí řidičů bezpečnou alternativu alkoholického nápoje, kterou je nealkoholické pivo, a motivovat řidiče, aby před nebo během jízdy nepožívali alkohol.
Řízení vozidla pod vlivem alkoholu je velmi nebezpečné. Opilý řidič ohrožuje život svůj ale i ostatních účastníků silničního provozu. Alkohol za volantem je v mnoha případech příčinou dopravních nehod, a to i s vážnými následky na životech a zdraví účastníků nehody.
Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se proto opět zapojili do společného projektu Policie České republiky a Českého svazu pivovarů a sladoven s názvem „Řídím, piju nealko pivo“. Projekt se bude v Jihlavě konat v pátek 3. dubna.
 
Řidiči se při páteční silniční kontrole budou moci setkat nejenom s policisty, ale také se zástupcem pivovaru. Ten bude oblečen v modré reflexní vestě a bude předávat řidičům, kteří nepožili před nebo během jízdy alkoholický nápoj, nealkoholické pivo a alkoholtester.

Osoba, která řídí vozidlo pod vlivem alkoholu, se vždy dopouští protiprávního jednání. Podle množství alkoholu se jedná buď o dopravní přestupek, nebo o trestný čin. Obecně lze říci, že pokud policisté naměří u řidiče hodnotu menší než jedno promile alkoholu, tak se řidič dopouští přestupku. Za tento přestupek lze uložit pokutu do dvaceti tisíc korun a zákaz činnosti až na dobu jednoho roku. Pokud je u řidiče zjištěna hodnota nad jedno promile alkoholu, řidič se dopouští trestného činu, za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky může být řidič potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti. Pokud způsobí řidič ve stavu vylučujícím způsobilost dopravní nehodu, za spáchaný trestný čin mu hrozí přísnější trest, a to odnětí svobody až na tři roky.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
2. dubna 2015

vytisknout  e-mailem