Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Řídím, piju nealko pivo

KRAJ VYSOČINA: Policisté rozdávali řidičům nealkoholická piva 

Policisté na Vysočině se zapojili do celorepublikového preventivního projektu „Řídím, piju nealko pivo!“. Alkohol za volantem je v mnoha případech příčinou dopravních nehod. V Kraji Vysočina šetřili policisté od začátku letošního roku do 7. prosince 191 dopravních nehod, kde sehrál svoji roli alkohol.
 
Proto se policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zapojili do společného projektu Policie České republiky, Českého svazu pivovarů a sladoven a organizace Besip s názvem „Řídím, piju nealko pivo!“. Cílem projektu je představit a rozšířit povědomí veřejnosti o nápoji pro řidiče, který je při řízení vozidla vhodnou a hlavně bezpečnou náhradou alkoholického piva. Řidiči se tak mohou setkat při silniční kontrole nejenom s policisty, ale také se zástupci některých pivovarů. Ti jsou oblečeni v modrých reflexních vestách a předávají řidičům, kteří nepožili před nebo během jízdy alkoholický nápoj, nealkoholické pivo a alkoholtester.  
 
Na Jihlavsku se projekt realizoval v pondělí 8. prosince dopoledne na ulici Na Dolech v Jihlavě. Další akce proběhnou 9. prosince v Humpolci na ulici Okružní v době od 09:00 do 11:00 hodin a 11. prosince v Havlíčkově Brodě na ulici Lidická, také v době od 09:00 do 11:00 hodin.
 
Dopravní policisté během dnešní akce zastavili a zkontrolovali několik desítek řidičů a společně se zástupcem Českého svazu pivovarů a sladoven a koordinátorem Besip pro Kraj Vysočina je obdarovali nealkoholickým pivem a alkoholtestrem, neboť žádný z kontrolovaných řidičů nebyl pod vlivem alkoholu. Řidiči také od policistů dostali informace o tom, jak se mají zachovat v případě dopravní nehody a proč je důležité být správně připoután bezpečnostním pásem. Během akce policisté nezjistili, že by se některý z řidičů dopustil přestupku v dopravě.
 
Řidiči, kteří řídí vozidlo pod vlivem alkoholu, se vždy dopouštějí protiprávního jednání. Obecně lze říci, že pokud policisté naměří u řidiče hodnotu menší než jedno promile, tak se řidič dopouští přestupku. Za tento přestupek lze uložit pokutu do výše 50 tisíc korun a zákaz činnosti až na dobu dvou let. Pokud je u řidiče zjištěna hodnota nad jedno promile, tak se řidič dopouští trestného činu, a za tento trestný čin může být řidič potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.
 
nprap. Martin Dušek, vrchní inspektor
8. prosinec 2014
Odkazy do noveho okna

Řídím, piju nealko 1

Řídím, piju nealko 1 

Detailní náhled

Řídím, piju nealko 2

Řídím, piju nealko 2 

Detailní náhled

Řídím, piju nealko 3

Řídím, piju nealko 3 

Detailní náhled

Řídím, piju nealko 4

Řídím, piju nealko 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem