Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

"Řídím, piju nealko pivo"

Ve dnech 10.-12. srpna 2016 proběhla na území hl. města Prahy již tradiční akce "Řídím, piju nealko pivo". 

Již šestým rokem se Krajské ředitelství policie hl. města Prahy zapojilo do projektu „ Řídím, piju nealko pivo“, společně s  Českým svazem pivovarů a sladoven a Ministerstvem dopravy, oddělení Besip.

Požití alkoholistických nápojů před, nebo během jízdy je v rozporu s platnými zákony a tato problematika je dlouhodobou prioritou policie, neboť  ne zřídka dochází k dopravním nehodám, které mají i tragické následky a bývá zjištěno, že byl řidič právě pod vlivem alkoholu.

Smyslem tohoto projektu bylo nastínit řidičům, aby pokud si už chtějí před jízdou dopřát zlatavého moku,  volili variantu bez alkoholu a řídili tak bezpečně.

Celý projekt byl na území hlavního města Prahy realizován v době od 10.8.2016 do 12.8.2016. Řidičům, kterým nebyla provedenou orientační dechovou zkouškou zjištěna přítomnost alkoholu v dechu, promotérky Českého svazu pivovarů a sladoven předávali dárek v podobě nealko piva a jednorázového alkohol testu. Od zástupce Besipu pak obdrželi reflexní pásky.

Preventisté KŘP hl. města Prahy  pak řidičům v rámci kontroly předali kartičky, které obsahují informace o orientačním čase, který je potřebný k odbourání alkoholu z těla. Dále řidiče poučili o právních následcích požití alkoholu před nebo během jízdy vozidlem a o nebezpečí, pokud řídí pod vlivem alkoholu včetně „zbytkového“.

V průběhu akce bylo za tři dny zkontrolováno více než 100 řidičů a je na jednu stranu potěšující, že pouze u jednoho řidiče dopravní policisté v dopoledních hodinách zjistili, že řídí vozidlo pod vlivem alkoholu. Orientační dechovou zkouškou mu bylo naměřeno 0,53 promile alkoholu v dechu. Opakovaná zkouška pak ukázala vzrůstající hodnotu a to 0,54 promile alkoholu v dechu.

Tento řidič se tak dopustil přestupku a byl policisty oznámen na příslušný správní orgán, kde mu hrozí pokuta ve výši až 20.000,- Kč, připsání 7 bodů a zákaz činnosti v délce trvání až jednoho roku.

Řidiči, kteří usednou za volant pod vlivem alkoholu, se ale mohou dopustit i trestného činu a to ohrožení pod vlivem návykové látky ( § 274 trestního zákoníku), kde jim hrozí trest odnětí svobody až do výše tří let.

http://www.policie.cz/photoDetail.aspx?docid=22201093

por. Bc. Iveta Kremličková - 15.8.2016

vytisknout  e-mailem