Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

"Řídím, piju nealko pivo"

KRAJ - V kraji se opět zaměřujeme na zvýšení bezpečnosti silničního provozu a snížení rizika dopravních nehod zapřičiněných osobami pod vlivem alkoholu. Ve středu čeká po silniční kontrole na řidiče nealkoholické pivo v Liberci ve Vratislavické ulici, ve čtvrtek pak v Semilech, na silnici 1/35 v obci Ktová. 

Ve středu 10. prosince 2014 proběhlo v Liberci další kolo celorepublikové dopravně bezpečnostní akce "Řídím, piju nealko pivo." I když  je v České republice nulová tolerance v souvislosti s pitím alkoholu před jízdou, přesto je ze statistik zřejmé, že někteří řidiči toto nerespektují a za volant usedají i po požití alkoholu..

Statistiky - leden - listopad 2013, 2014
 Liberecký kraj 1-11/2014 1-11/2013
Celkem DN 3 228 3 490
Usmrceno osob 23 19
Alkohol u řidiče při DN  231  241
Drogy u viníka DN  10  5

 

 

 

 

 

 

Alkohol u řidičů nezaznamenávají jenom policisté v případě dopravních nehod, ale i při běžných silničních kontrolách. Dopravní policisté naměřili v celém kraji během těchto jedenácti měsíců (při výkonu dohledu nad silničním provozem) alkohol v dechu u 368 řidičů, v roce 2013 pak 383.

Pod vlivem alkoholu nejezdí ale jenom řidiči vozidel, ale i cyklisté, u nichž mnohdy převládá mylný názor, že se jich zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, netýká. Ale i oni jsou právoplatnými účastníky silničního provozu a vztahuje se na ně stejné povinnosti, jako na řidiče vozidel - tedy žádné konzumování alkoholu před jízdou. Policisté při svých kontrolách během ledna až listopadu letošního roku zjistili alkohol u 90 cyklistů, v roce 2013 pak  u 130.

Alkohol za volant, ani za řídítka jízdních kol rozhodně nepatří a projekt "Řídím, piju nealko pivo" nabízí řidičům jinou alternativu z hlediska dodržování zákona, a to nealkoholické pivo. To je také jedna z možností, jak si mohou řidiči dopřát oblíbený nápoj a přesto se nedostat do kolize se zákonem. A pokud už se řidiči napijí, měli by si ověřit, kdy mohou za volant usednout. V obchodní síti je v současné době k dispozici celá řada "alkoholtestrů", které dokáží zjistit množství alkoholu v dechu, ale i čas jeho "odchodu" z těla. Další možnou, i když orientační alternativu, připravil pro řidiče BESIP, tzv. "alkohol kalkulačku". Více se o této interaktivní aplikaci dozvíte zde.

Preventivní projekt "Řídím, piju nealko pivo" je pořádán ve spolupráci Policie České republiky, Českého svazu pivovarů a sladoven a Besipu. Je zaměřen na zodpovědný přístup řidičů k pití alkoholu - zejména piva.

Foto_01

Během středeční akce zkontrolovali policisté přes dvě desítky řidičů a řidiček, kteří po negativní dechové zkoušce a bezproblémové silniční kontrole obdrželi od promotérky nealkoholické pivo a orientační test na alkohol.

Jednomu z řidičů se musela policejní hlídka věnovat intenzivněji. Sice nenadýchal alkohol, ale měl pozitivní test na psychotropní a omamné látky. Orientační test potvrdil přítomnost marihuany.

A co hrozí řidičům po usednutí za volant pod vlivem alkoholu či drog? Jaká výše pokuty? Kolik bodů? Podrobné informace naleznete na stránkách: "Bezpečně na silnicích".

 

11. 12. 2014
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí
 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem