Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řídím, piju nealko pivo!

KLADENSKO - Kladenští policisté prováděli kontroly řidičů, tentokrát s odměnou pro vzorné řidiče ve formě nealko piva. 

Do dopravně preventivní akce pod názvem „Řídím, piju nealko pivo!“ zaměřené na kontrolu požívání alkoholu a návykových látek před jízdou u řidičů se 10. dubna 2024 zapojili spolu s preventistkou i kladenští policisté dopravního inspektorátu. 
 
Během preventivní akce bylo zkontrolováno celkem 46 řidičů a byl odhalen pouze jeden hříšník, který nadýchal méně než 0,5 promile alkoholu v dechu. Oproti běžným kontrolám, v rámci této akce vzorní řidiči obdrželi od policistů nealkoholické pivo nebo alkohol tester. 

V České republice je nulová tolerance alkoholu u řidičů i cyklistů. Tresty za porušení nulové tolerance se odvíjejí od hladiny alkoholu v krvi. Řidičům hrozí peněžitá pokuta a v krajních případech i odnětí svobody.

Míra trestů za alkohol za volantem se v Česku rozlišuje podle naměřených hodnot alkoholu v krvi řidiče. 
•    Do 1 promile: Tento čin se klasifikuje jako přestupek, hrozí vám pokuta od 7000 do 25 000 Kč, 6 trestných bodů v rámci bodového systému a odebrání řidičského oprávnění za alkohol na 6 až 18 měsíců
•    Nad 1 promile: Jde o trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, uděluje se za něj podmíněný či nepodmíněný trest až tři roky vězení, peněžitý trest nebo zákaz činnosti
Pokud odmítnete dechovou zkoušku na alkohol, ve správním řízení si koledujete o pokutu od 25 do 75 tisíc korun, zákaz řízení na 18 až 36 měsíců a 6 trestných bodů.

„Řídím, piju nealko pivo!“ je celorepublikový preventivní projekt, jehož partnery jsou Český svaz pivovarů a sladoven, BESIP a Policie ČR. Projekt je zaměřen na prevenci v oblasti požívání alkoholu před, ale i během řízení dopravních prostředků. Cílem projektu je zvýšit povědomí řidičů z hlediska dodržování bezpečnosti a zákona a připomenout řidičům, že alkohol a návykové látky za volant nepatří.
Více o preventivním projektu „Řídím, piju nealko pivo“ naleznete ZDE:

Alkohol za volant nepatří, a to v jakémkoliv množství. Už v malém množství jsou patrné zpomalovací účinky alkoholu na rychlost reakcí, koordinaci pohybů, úsudek a rozhodování. Velkým nebezpečím je rovněž tzv. zbytkový alkohol.


nprap. Monika Pragerová 
PČR, Územní odbor Kladno 
23. dubna 2024

vytisknout  e-mailem