Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Řídím piju nealko pivo

PŘEROVSKO - Policisté tentokrát kontrolovali cyklisty. 

Ve středu 12. srpna 2015 proběhla na Přerovsku na cyklostezce Bečva u Oseku nad Bečvou dopravně preventivní akce „Řídím, piju nealko pivo“, která je společným projektem Policie ČR, Českého svazu pivovarů a sladoven a Besipu. Jedná se o celorepublikovou preventivní akci, která se koná již několikátým rokem. V letošním roce jsme se zaměřili i na cyklisty, kteří si mnohdy neuvědomují, že jsou dle zákona braní jako řidiči a tudíž pro ně platí stejná ustanovení týkající se požívání alkoholu před jízdou. Letní měsíce svádějí řidiče k vyššímu požívání alkoholických nápojů, což může mít za následek dopravní nehodu, při kterých bývají cyklisté velmi zranitelní. Cílem akce je upozornit na tento nešvar a oslovit řidiče, aby si před jízdou raději zvolili právě nápoj bez obsahu alkoholu. Při akci jsme zkontrolovali 10 řidičů motorových vozidel a 20 cyklistů. Ani v jednom případě jsme při kontrole nenarazili na řidiče, který by požil alkoholické nápoje před jízdou. Všichni obdrželi jednorázové testery na alkohol, nealko pivo a drobné propagační předměty.

V kontrolních akcích zaměřených na cyklisty budeme i nadále pokračovat, zejména v letních měsících, kdy bývají nehody cyklistů četnější.

Od začátku letošního roku do konce července zavinilo na Přerovsku 22 cyklistů dopravní nehodu, jeden z nich podlehl zraněním a zemřel, 3 byli těžce zraněni a 15 lehce. U třech bylo zjištěno požití alkoholu před jízdou. Ve srovnání s loňským rokem za stejné období došlo k poklesu nehod, které zavinili cyklisté. Loni jsme zasahovali u 29 nehod, při kterých nedošlo k úmrtí, 6 osob bylo těžce zraněno, 22 lehce a 10 z nich bylo pod vlivem alkoholu.

por. Mgr. Miluše Zajícová
14. 8. 2015

vytisknout  e-mailem