Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

"Řídím - piju nealko" na Rychnovsku

Dopravně bezpečnostní akce v Dobrušce 

Policisté z Rychnovska se zapojili do celorepublikového projektu "ŘÍDÍM – PIJU NEALKO PIVO“. 
Akce v našem regionu proběhla ve čtvrtek 25. srpna  2011 na silnici II / 298 při výjezdu z Dobrušky směrem na Opočno. V dopoledních i odpoledních hodinách se na tomto místě řidiči mohli potkat s dopravními policisty, policejní preventistkou a zástupci dvou pivovarů.

Cílem tohoto projektu bylo upozornit řidiče na skutečnost, že se nemusejí vzdávat konzumace svého oblíbeného moku, aniž by porušovali zákon. Mohou využít jiné možnosti, a to v podobě piva nealkoholického. Z hlediska bezpečnosti všech účastníků silničního provozu je tato alternativa velmi vhodná.
Během celé akce policisté zkontrolovali více než čtyři desítky řidičů a řidiček. U žádného z nich nezaznamenali požití alkoholických nápojů a nikdo z nich se také nedopustil závažnějšího prohřešku. Jako odměnu si vzorní motoristé z místa kontroly odváželi nealkoholické pivo a informační materiály, které souvisejí s projektem. Dárky jim předali zástupci obou pivovarů.
Řidiči sami akci hodnotili pozitivně. Někteří zmiňovali, že pivo či alkohol vůbec nepijí, často i vzhledem k tomu, že jsou za volantem téměř každý den a ti, kteří zlatavému moku holdují, potvrzovali, že ho pijí opravdu jen, když vědí, že za volant nebudou muset v dohledné době usednout. Jinak i oni preferují nealko nápoje, kterých tuzemský trh nabízí vskutku nepřeberné množství.

Z policejních statistik bohužel vyplývá, že řidičů, kteří za volant usednou po předchozím požití alkoholu, neustále přibývá. Důsledkem jejich hazardního, neomluvitelného chování je v lepším případě podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, zákaz řízení, přestupek . V tom horším takovéto nezákonné chování končí tragicky pro samotné řidiče a v mnoha případech bohužel pro zcela nevinné další účastníky silničního provozu.

por. Mgr. Alena Kacálková
26. srpna 2011
foto PČR
 

vytisknout  e-mailem