Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

„Řídím bez opice“ již podruhé

Ostrava - druhý ročník nového preventivného projektu proběhl 23. dubna v Centru bezpečné jízdy v Ostravě. 

 

Řídím bez opice II.JPG

Druhý ročník nového preventivného projektu zrealizovali moravskoslezští policisté v sobotu 23. dubna 2016 v Centru bezpečné jízdy v Ostravě.

Celou akci absolvovalo téměř sto účastníků, jak z řad široké veřejnosti, tak i z řad žáků autoškol. Do této preventivní aktivity se dnes zapojil sám policejní prezident Tomáš Tuhý, který si jízdu se simulátory (alkobrýlemi, drogobrýlemi) vyzkoušel na vlastní kůži. Tuto preventivní aktivitu uvítal a zhodnotil ji jako přínosnou pro všechny řidiče.

Všichni účastníci si na pěti stanovištích vyzkoušeli řídit své vozidlo za střízliva. První jízda (jednoduchá osmička okolo kuželů) nečinila nikomu problém. Poté si vyzkoušeli s nasazenými brýlemi (alkobrýle – simulátor vidění opilého řidiče) dojít k vozidlu a odemknout jej.  Ve vozidle se připoutat, vložit klíč do „zapalování“, nastartovat a rozjet se. Pak už záleželo na osobní odvaze, jak projedou připravenou trasu. Tato druhá jízda pod „vlivem alkoholu“ už byla z pohledu diváka zajímavější. Většina zúčastněných se rozjela. Ve chvíli, kdy se přiblížili ke kuželu, brzdili a měli problém jej objet. V této chvíli si každý za volantem uvědomoval možná rizika, která mohou nastat na silnici v opilosti. Třetí jízda simulovala účinky požití marihuany s pomocí tzv. drogobrýlí. I tyto jízdy byly obdobné. Časově delší a na manipulaci s vozidlem pro řidiče náročnější. Následovala beseda s dopravními policisty, kteří upozornili na rizika alkoholu a drog v dopravě. Za aktivní účast na této preventivní akci si zúčastnění odnesli samolepku na vozidlo a jednorázový alkohol test pro orientační zjištění alkoholu v dechu.

Řídím bez opice I.JPG


Pro zúčastněné byla preventivní aktivita přínosem. Z vyplněných dotazníků vyplývá, že zúčastnění doporučují tuto aktivitu zejména žákům autoškol či začínajícím řidičům. Pozitivním zjištěním je, že zúčastněné aktivita odradila od případné budoucí jízdy pod vlivem alkoholu či drog. V budoucnu se chystáme akci zopakovat.

Účelem celé akce bylo uvědomění si možných rizik a následků v souvislosti s jízdou pod vlivem alkoholu či omamných látek. Předpokládáme, že na této osobní reálné zkušenosti, jsme zúčastněné odradili od budoucí jízdy pod vlivem alkoholu nebo omamných látek. Věříme, že tuto zkušenost budou šířit dál ve svém okolí a sami budou aktivně iniciovat bezpečnou jízdu bez ovlivnění alkoholem či drog.por.

Zaznamenali jsme v médiích: MS Deník,ČT

por. Mgr. Kateřina Špoková
STP Ostrava
25.4.2016

vytisknout  e-mailem