Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Řídili i přes dvojitý zákaz

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Policisté zastavili dva řidiče, kteří měli dvojnásobný zákaz řízení.  

 

Hned do dvou vybraných kategorií dopravních přestupků se zapsal dvaapadesátiletý muž, který jel ve středu večer Starým Městem. Hlídka dopravních policistů jej zastavila proto, že při řízení svého citroenu držel v ruce mobil a telefonoval. Po zastavení začali policisté prověřovat jeho oprávnění k řízení. Dokumenty byly v pořádku, ale v dechu řidiče policisté naměřili 0,68 promile, s čímž řidič na místě souhlasil. Za takovou jízdu může počítat s pokutou do dvaceti tisíc korun a až ročním zákazem řízení.

Do skupiny kaucí se v tomto týdnu zapsal čtyřiačtyřicetiletý muž ze Slovenska, kterému dopravní policisté v pondělí ráno naměřili při průjezdu Starým Hrozenkovem 102 km/h. A to měl jet maximálně 50 km/h. Vzhledem k závažnosti přestupku mu policisté uložili kauci šest tisíc korun, které musel řidič zaplatit dřív, než mohl pokračovat v jízdě. Za překročení nejvyšší dovolené rychlosti v obci o 40 km/h a více hrozí pokuta od pěti do deseti tisíc korun a zákaz řízení od šesti měsíců do jednoho roku.

Jediným přistiženým řidičem pod vlivem drog byl v uplynulém týdnu sedmadvacetiletý muž, kterého půl hodiny po začátku úterý zastavili uherskohradišťští policisté ve Starém Městě. Dech řidiče osobního fordu byl bez alkoholu. V jeho slinách ale policisté na místě odhalili přítomnost amfetaminu obsaženého v droze pervitin. Policisté muži zakázali další jízdu, zadrželi řidičský průkaz a začali s ním řešit přestupek, za jehož spáchání zákon ukládá až roční zákaz řízení a pokutu do dvaceti tisíc korun.

Nejopilejším řidičem, kterého policisté v tomto týdnu při řízení přistihli, byl čtyřiatřicetiletý muž za volantem škodovky. Uherskohradišťští policisté jej zastavili v poledne v neděli ve Starém Městě. Při dechové zkoušce u něj policisté naměřili 2,9 promile alkoholu. Poté muž přestal spolupracovat a policistům řekl, že jde domů, že tam s nimi nebude. Policisté jej samozřejmě domů jít nenechali, ale zajistili jej a eskortovali na policejní oddělení a k lékařskému vyšetření. Na druhý den, až vystřízlivěl, tak se k pití přiznal a s policisty už spolupracoval. Svojí opileckou jízdou si vysloužil sdělení podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Zákon takovou jízdu posuzuje jako spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky s trestem až ročního vězení a zákazem řízení až na deset let.

Do vybraných okruhů dopravních prohřešků sice třicetiletý řidič svou jízdou nespadá, ale dopustil se jízdy, která je posuzována jako trestný čin. V noci z pátku na sobotu řídil VW z Vlčnova do Uherského Brodu i přesto, že má již dva platné zákazy řízení, z nichž ten delší je až do konce roku 2018. Muž je podezřelý ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, za který zákon ukládá až tříleté vězení a zákaz řízení až na deset let. Ze stejného trestného činu je podezřelý další třicetiletý muž, který byl před sobotní půlnocí zastaven uherskobrodskými policisty při řízení BMW od Brodu na Šumice. I on je držitelem dvou platných zákazů řízení, které měly skončit za tři roky. Tímto trestným činem se ale konce zákazu řízení zřejmě tak brzy nedočká. Navíc tento řidič odmítl dechovou zkoušku na alkohol, tak může počítat ještě s pokutou od pětadvaceti do padesáti tisíc korun.


 

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 16. – 22. 8. 2013


 

Počet zjištěných přestupků

16. – 22. 8. 2013

9. – 15. 8. 2013

Řidič pod vlivem alkoholu

3

5

Řidič pod vlivem drog

1

0

Překročení maximální rychlosti

62

37

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

9

9

Nepoužití bezpečnostních pásů

11

10

Telefonování za jízdy

23

12

Špatný technický stav vozidla

17

23

Uložené kauce za přestupek v dopravě

1

1


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23. srpen 2013, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem