Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řídil s „trojkou v kůži“ a čelně narazil do stromu

RAKOVNICKO – Neřídil poprvé pod vlivem alkoholu. 

V pondělí 29. března po sedmnácté hodině vyjížděli policisté a záchranná zdravotnická služba k havárii osobního vozidla, k níž došlo v Rakovníku a jeho řidič s vozem narazil do stromu.

Dle provedeného šetření došlo k dopravní nehodě tak, že čtyřicetiletý muž řídil vozidlo Škoda Fabia od centra města směrem na Lubnou, kde za křižovatkou na zmiňovanou obec nezvládl řízení vlivem požití většího množství alkoholu, sjel vpravo do silničního příkopu, kde čelně narazil do stromu. Na místě byl muž prohlédnut lékařem bez zjištění jakéhokoliv zranění. Policisté řidiče vyzvali k předložení dokladů potřebných pro provoz a řízení vozidla, na což muž uvedl, že řidičský průkaz nemá, neboť jej má zadržený z předešlé jízdy pod vlivem alkoholu. Dále hlídka přistoupila k dechové zkoušce, kdy přístroj muži naměřil pozitivní výsledek s hodnotou přesahující tři promile. K výsledku policistům sdělil, že během dne vypil půl litru tvrdého alkoholu.

Čtyřicetiletý muž je v současné době podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí v případě odsouzení trest odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

Opilý řidič je velkým nebezpečím nejen pro sebe, ale i pro své okolí. Alkohol nám dodává sebedůvěru a současně zpomaluje naše smyslové a motorické (pohybové) reakce. To je za volantem doslova vražedná kombinace. Opilému řidiči totiž trvá mnohem déle, než zareaguje na to, co se děje před ním, nebo kolem něj, má problémy s vyhýbáním se vozům u krajnice, pletou se mu pedály nebo je nohou míjí.
 

Zkrátka alkohol za volant NEPATŘÍ! 

Jak ukazují výzkumy, alkohol se podepisuje na způsobu řízení. Již při překročení hranice půl promile začíná převažovat negativní vliv na lidský organismus. Člověk se stává apatickým, snadno upadá do depresí a je celkově v útlumu. Alkohol i drogy za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má výrazný vliv na periferní vidění. Zvýšená míra v krvi řidiče způsobuje tunelové vidění.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
30. března 2021

vytisknout  e-mailem