Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Řídil přes zákaz, boural a byl opilý

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Kromě opilých řidičů přistihli policisté i opilého cyklistu.  

 

Při porovnání uplynulých sedmi dní s týdnem předchozím, přistihli policisté o polovinu méně řidičů jedoucích rychleji, než je dovoleno, naopak řidičů s telefonem v ruce přistihli o polovinu více. Počet opilých řidičů zůstal na šesti.

Jedním z řidičů pod vlivem alkoholu byl i sedmatřicetiletý muž, který ve středu 28. března odpoledne způsobil dopravní nehodu ve Starém Městě. Přijížděl od Zlechova a nezvládl jízdu ve svém pruhu, kdy přejel do protisměru a narazil do protijedoucího nákladního auta. Po střetu nezastavil a z místa nehody ujížděl. Bezprostředně poté za ním vyrazili dopravní policisté, kteří ujíždějícího řidiče dostihli a zastavili. Muž jevil známky opilosti, kdy dechová zkouška prokázala přítomnost alkoholu v jeho dechu. Řidič ovšem nebyl schopen dechové zkoušky, a tak jej policisté odvezli k odběru krve. Zadržený muž ujížděl od nehody nejen kvůli ovlivnění alkoholem, ale zřejmě i proto, že má dvěma institucemi vyslovený zákaz řízení. Za porušení zákazu řízení si muž z Břestku vysloužil podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, za což mu ze zákona hrozí až tři roky vězení. Jestli se bude řízení v opilosti posuzovat jako spáchání trestného činu nebo přestupku, bude záležet na výsledcích krevního rozboru.

Přesnou hladinu alkoholu ovšem určila dechová zkouška u pětadvacetiletého muže z Tupes, kterého v neděli ráno zastavili dopravní policisté poté, co jej přistihli při jízdě rychlostí 65 km/h ve Starém Městě. Mladý muž nadýchal 1,44 promile. S touto hodnotou souhlasil a přiznal, že v sobotu večer vypil sedm piv a sedm malých slivovic. Policisté jej zadrželi a eskortovali k lékařskému vyšetření. Muž je podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu ze zákona hrozí až rok vězení a zákaz řízení až na deset let.

Dvaašedesátiletého muže, kterého při řízení v opilosti v Dolním Němčí, v obci, v níž bydlí, přistihli ve čtvrtek večer uherskobrodští policisté. Muž řídil osobní auto i přesto, že měl krátce předtím dopít tři piva. Hladina alkoholu při dechové zkoušce dosáhla 1,29 promile.

Alkohol policisté naměřili také cyklistovi, který je podezřelý ze zavinění dopravní nehody, k níž došlo v neděli večer na cyklostezce mezi Starým Městem a Huštěnovicemi. Sedmapadesátiletý muž z Uherského Hradiště jel od Huštěnovic, ale nedržel se u pravého okraje. Jel středem cyklostezky, kde se bočně střetl s protijedoucím cyklistou. Při nehodě byl starší cyklista lehce zraněn. Dechová zkouška u něj prokázala 0,9 promile alkoholu. Muž s tím souhlasil a přiznal, že chvíli předtím dopil jedno pivo a dvě malé slivovice. Opilý cyklista je podezřelý ze spáchání přestupku, za který ho čeká pokuta až do výše dvaceti tisíc korun. Kromě toho může čekat pokutu za to, že při jízdě za tmy neměl kolo osvětlené bílým světlem vepředu ani červeným vzadu. Druhý z cyklistů nebyl ani opilý ani zraněný.

 


 

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 23. – 29. 3. 2012


 

23. – 29. 3. 2012

16. – 22. 3. 2012

Řidič pod vlivem alkoholu

6

6

Řidič pod vlivem drog

0

1

Překročení maximální rychlosti

44

81

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

5

7

Nepoužití bezpečnostních pásů

10

16

Telefonování za jízdy

35

26

Špatný technický stav vozidla

33

44

Uložené kauce za přestupek v dopravě

0

1


30. březen 2012, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem