Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidičům začíná hrozit odletující sníh a led z vozidel

JIČÍNSKO - Led zasáhl čelní sklo protijedoucího vozu. 

DN obchvat Jičína ze dne 02. 12. 2019DN obchvat Jičína ze dne 02. 12. 2019O tom, jak velké nebezpečí představuje neočištěné vozidlo od sněhu a ledu, se mohl v pondělí 2. prosince na obchvatu Jičína osobně přesvědčit jednašedesátiletý řidič nákladního vozidla Fiat Doblo Cargo.

Muž krátce po páté hodině ranní jel ve směru od Mladé Boleslavi na Úlibice. Ze střechy protijedoucího doposud nezjištěného dodávkového vozidla náhle odlétl kus ledu, který zasáhl a poškodil čelní sklo. Dosud nezjištěný řidič zřejmě nehodu ani nezaregistroval a pokračoval dále v jízdě ve směru na Mladou Boleslav případně na Kopidlno. Řidič dodávky si tak zřejmě před jízdou neočistil vozidlo, jak nám jednoznačně stanový zákon č.361/2000 Sb. O provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů. Ke zranění osob v tomto případě naštěstí nedošlo. Alkohol na místě u řidiče poškozeného vozidla vyloučila policisty provedená dechová zkouška. Celková škoda je předběžně vyčíslena na částku 10 tisíc korun.

Policisté v souvislosti se zimním počasím opětovně upozorňují všechny řidiče:

Novela zákona č.361/2000 Sb. O provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, nám jednoznačně říká, že řidiči musí před jízdou odstranit z vozidla i samotného nákladu kusy ledu a sněhu, které by se mohly během jízdy uvolnit.

V praxi to znamená, že si před vyjetím očistíme všechna skla na vozidle i ta zadní a zpětná zrcátka, střechu vozu, návěs či vlek a v úvahu připadá i čepice sněhu na kapotě.  Pokud řidič vozidlo řádně neočistí, vystavuje se tak blokové pokutě až 2000 Kč a sankci do 2500 Kč ve správním řízení. Okolní státy rovněž pamatují na to, že řidič musí z vozidla dobře vidět, a za jízdu s neočištěným autem mají stanoveny poměrně přísné sankce.

Většina řidičů se naučila správně očistit své vozidlo od sněhu či námrazy a vyjíždí připraveni. Stále však někteří motoristé pro očištění vozu používají jen stěrače, což v zimních podmínkách nezaručuje dostatečný výhled a ohrožuje to ostatní na silnici.

Co nám tedy říká český zákon?

Řidič nesmí:
i) řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran,
j) řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

nprap. Aleš Brendl
02. prosince 2019; 12:55

Odkazy do noveho okna

DN obchvat Jičína ze dne 02. 12. 2019

DN obchvat Jičína ze dne 02. 12. 2019 

Detailní náhled

DN obchvat Jičína ze dne 02. 12. 2019

DN obchvat Jičína ze dne 02. 12. 2019 

Detailní náhled

DN obchvat Jičína ze dne 02. 12. 2019

DN obchvat Jičína ze dne 02. 12. 2019 

Detailní náhled

DN obchvat Jičína ze dne 02. 12. 2019

DN obchvat Jičína ze dne 02. 12. 2019 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem