Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Řidičům čím dál častěji vbíhá lesní zvěř pod kola aut

KRAJ - Je třeba, aby se na takovou situaci připravili a zvládli ji. 

Není dne, abychom v Libereckém kraji nezaznamenali střet motorového vozidla s lesní zvěří. Taková nehoda se  v loňském roce stala 1055 řidičům. 543 jich bylo na Českolipsku, 259 na Liberecku, 161 na Semilsku a 92 na Jablonecku. Naštěstí se při nich nikdo nezranil, nicméně hmotnou škodu jsme odhadli na celkem 40 130 000 korun.F 3
 

Nejvyšší počet  střetů s lesní zvěří spadá do posledních třech měsíců v roce, v říjnu jich bylo 119, v listopadu 115 a v prosinci 123. Ale ani v dalším období roku jejich statistika významně neklesá. Loni jsme jen za leden v Libereckém kraji evidovali 79  srážek se zvěří a za letošní leden 83.

Je proto třeba, aby byli řidiči na takové situace na silnici připraveni. Dopravní experti jim doporučují zvýšenou opatrnost především při průjezdu úseků silnic obklopených lesy nebo poli.

Pokud už nelze střetu se zvěří zabránit, je nejlepší prudce brzdit a pevně držet volant ve směru jízdy. Strhnutí volantu doprava znamená riziko střetu se stromem a vlevo zase s jiným motorovým vozidlem, což může vést k fatálním následkům.

Až tedy pojedete úsekem, kde můžete předpokládat výskyt lesní zvěře, sundejte raději nohu z plynu a sledujte dění na silnici.

19. 2. 2024
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Česká Lípa

vytisknout  e-mailem