Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidička ignorovala policejní majáky a vlála ulicemi

NÁCHODSKO - Magické datum 12.12.2012 se vymklo její kontrole 

Hlídka obvodního oddělení v Náchodě se nestačila ve středu 13. prosince 2012 před druhou hodinou ranní divit, co to za řidičku pilotuje osobní vůz. Při kontrole v ulicích poblíž centra města si policisté povšimli osobního vozu Fiat Punto s mladou ženou za volantem, který doslova vlál po silnici.

Hlídka hned vyrazila za vozidlem, to však projíždělo zasněženým Náchodem chvílemi v protisměru, chvílemi přes obrubník, cikcak. Řidička nereagovala nejprve na signál výstražných světel, později ani na zapnutý zvukový signál a výzvu k zastavení. Vzhledem k tomu, že řidička na vozovce místy pokryté sněhovou vrstvou přejížděla sem a tam a v liduprázných ulicích naštěstí nehrozila srážka s dalšími účastníky provozu, hlídka v úzkých ulicích upustila od riskantního předjetí a sledovala vozidlo k výhodnějšímu místu. K překvapení policistů si to osobní vůz zamířil do ulice hned vedle policejní služebny a tam normálně zaparkoval. 

Policisté hned přistoupil k vozu a ženu, která se zřejmě chystala odejít domů, vyzvali k předložení dokladů a provedení dechové zkoušky Tu neodmítla. Na displeji přístroje se objevily číslice přesahující hodnotu 2 promile.  Při výpovědi na služebně, kam to k jejímu štěstí neměla daleko, žena uvedla, že jela z večírku, kde vypila dvě skleničky vína.  Řidička se divila naměřeným vysokým hodnotám alkoholu, policisté po sledování jejho výkonu za volantem, však nikoliv. Její pokání a omluvu, že autem jezdit neměla do protokolu zaznamenali, ale pro opilost za volantem pochopení rozhodně neměli. Jízdu autem prý původně neplánovala, ale potřebovala se nutně a rychle dostat domů.

Naštěstí pro ni, ale vlastně i pro ostatní,  jejímu vozu v tu dobu nezkřížil cestu žádný chodec ani automobil kromě hlídkového policejního vozu. Na místě jí policisté zadrželi řidičský průkaz a zahájili proti ní trestní řízení pro spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Nyní jí hrozí až roční trest odnětí svobody, peněžní sankce až do výše 50.000 korun a zákaz řízení až na dva roky. Nyní už žena možná ví, že cesta z večírku domů pěšky, kam to měla jen pár ulic, by byla pro její zdraví i peněženku rozhodně prospěšnější a také zcela určitě rychlejší. 

por. Mgr. Eva Prachařová
13.12.2012 v 16:00

vytisknout  e-mailem