Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Řidička i cyklisté dýchli skoro tři promile

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Od sobotního rána do nedělního večera šest alkoholů přes promile.  

 

Řada pěti řidičů osobních aut přistižených o uplynulém víkendu s alkoholem dosahujícím minimálně jedno promile alkoholu začala před šestou hodinou v sobotu ráno dvaadvacetiletým mužem, kterého zastavili uherskohradišťští strážníci v centru Hradiště. Řídil osobní peugeot a v dechu mu naměřili 1,1 promile. Vzhledem k tomu, že hladina alkoholu přesáhla jedno promilovou hranici, vzniklo podezření ze spáchání trestného činu a strážníci přivolali hradišťské policisty. Ti při dalších opakovaných dechových zkouškách naměřili u mladíka hodnotu 1,29 promile. Policisté mladíkovi zakázali řídit, zadrželi mu řidičský průkaz a začali s ním řešit podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který zákon ukládá až roční vězení a zákaz řízení až na deset let.

O čtyři hodiny později, tedy po deváté hodině dopoledne přistihli buchlovičtí policisté v Boršicích dvaačtyřicetiletou ženu v octavii, u níž naměřili více než dvojnásobnou hodnotu, než kolegové u mladíka. Opakovaná dechová zkouška dosáhla 2,89 promile. Jak „dosáhla“ takové opilosti po ránu? Policistům tvrdila, že krátce po půlnoci dopila litr a půl vína. I ona přišla o řidičský průkaz a je podezřelá ze spáchání trestného činu.

Další alkoholy u přistižených řidičů motorových vozidel už byly opět o polovinu menší. Stále si ale tito řidiči zadělali na podezření ze spáchání trestného činu: šestapadesátiletý řidič felicie v Kněžpoli nadýchal 1,3 promile v sobotu před čtvrtou odpoledne, hodnotu 1,54 promile naměřili policisté sedmačtyřicetiletému muži v Hradišti v neděli za svítání a 1,17 se objevilo na displeji měřicího přístroje policistům, kteří testovali dech sedmadvacetiletého řidiče seatu u Bystřice pod Lopeníkem v neděli po osmé večer.

Série alkoholů přes jedno promile měla svého předjezdce v podobě jednadvacetiletého cyklisty. Ten jel před čtvrtou hodinou v noci na sobotu z Hluku na Kunovice a v mírném klesání v táhlé levotočivé zatáčce přejel do protisměru, kde spadl na vozovku a zůstal na ní ležet. Při havárii utrpěl jen lehké zranění. Policisté mu vdechu naměřili 2,71 promile. Za opileckou jízdu na kole může počítat s pokutou od pětadvaceti do padesáti tisíc korun. Ještě o desetinu vyšší hodnotu alkoholu 2,81 promile naměřili dopravní policisté u pětapadesátiletého cyklisty, který v pondělí v deset hodin večer narazil v Uherském Brodě do zaparkovaného auta. Spadl na zem a naštěstí si jen odřel tvář. I on může počítat se stejnou pokutou jako jeho „kolega“.


 

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 2. – 8. 8. 2013


 

Počet zjištěných přestupků

2. – 8. 8. 2013

26. 7. – 1. 8. 2013

Řidič pod vlivem alkoholu

12

8

Řidič pod vlivem drog

0

0

Překročení maximální rychlosti

15

47

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

7

14

Nepoužití bezpečnostních pásů

8

6

Telefonování za jízdy

5

13

Špatný technický stav vozidla

17

21

Uložené kauce za přestupek v dopravě

0

0


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

9. srpen 2013, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem