Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidiči si přišli změřit skla u vozidel

NÁCHODSKO - Preventivní akce na náchodském náměstí 

Řidiči  osobních automobilů a dodávek využili příležitosti a přijeli se v pondělí 4. června 2012 na náměstí TGM v Náchodě přesvědčit, jak

Měření propustnosti skelMěření propustnosti skel/Foto: Archiv Policie ČR
jsou na tom s výhledem z vozidla přes zatmavená skla. Preventivní akce se konala dopoledne mezi 9. a 11. hodinou a odpoledne od 15 do 17 hodin.

Během dopoledního kontrolního měření policisté změřili na 25 vozidlech propustnost skel. Z tohoto počtu by při silniční kontrole prošlo pouze každé páté vozidlo. Odpoledne se vedlo motoristům podobně. K vyhrazenému prostoru zamířila asi třicítka vozidel. A opět se téměř každý řidič divil, jak nízkou hodnotu u čelního a předních bočních oken jeho vozu měřící přístroj ukazuje.

Akci využili zejména motoristé, kteří si nebyli jistí, zda jejich vozy zákonné normy na zatmavení splňují, či nikoliv. Chopili se příležitosti a zkontrolovali si vůz ještě bez hrozící sankce. A tak  nebylo překvapivé, že jen jedenáct řidičů, tedy přesněji řečeno jedenáct automobilů za celé dopoledne i odpoledne vyhovělo zákonným požadavkům na zatmavení skel.

Ostatním řidičům policisté poradili, co dělat. Většinou byla rada prostá a zněla: "Sundejte nalepenou fólii." Pár motoristů ovšem uslyšelo verdikt drsnější: "Musíte vyměnit skla." Tuto větu si vyslechl i například  majitel dodávky s nainstalovanými zatmavenými a pokovenými skly, na kterých měřící přístroj ukázal hodnotu 19,6 procenta. To však na dobrý výhled z vozu rozhodně nestačí.

A co poradit motoristům, kteří si též nejsou jisti, zda okna jejich dopravních prostředků jsou či nejsou v souladu s literou zákona? Od 1. ledna 2012 mají měřicí přístroje na propustnost skel všechny stanice technické kontroly a tam je možné si výhled zkontrolovat.

 V následujícíh dnech již začnou náchodští dopravní policisté s kontrolami naostro.

Více o zákonných normách a sankcích za jejich nedodržení čtěte zde.

por. Mgr. Eva Prachařová, nprap. Jana Pecoldová
5.6.2012 ve 13.15

 

vytisknout  e-mailem