Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řidiči s velkým množstvím alkoholu

Policisté zadrželi během dvou dnů čtyři řidiče pod vlivem alkoholu 

     Během třiceti hodin páteční a sobotní služby zadrželi policisté Okresního ředitelství Praha - venkov čtyři řidiče, kteří řídili svá vozidla pod vlivem alkoholu. Toto by bohužel nebyla až tak vyjímečná situace, kdyby hodnota alkoholu naměřená u těchto řidičů nedosahovala ve všech případech velkých čísel. Nejnižší naměřená hladina alkoholu činila 1,89 promile a nejvyšší 3,59 promile alkoholu. Alkohol za volant opravdu nepatří - to většina lidí ví. Proč? To většina také ví - nepřiměřené reakce, zpomalené reakce, špatný odhad vzdálenosti, snížená schopnost předvídat apod.. Alkohol působí na každého jedince různě. Pak i reakce jsou různé a dochází k situacím  - v tomto případě u řidičů - ke kterým by třeba nikdy nedošlo pokud by alkohol nebyl přítomen. S množstvím alkoholu stoupá i agresivita řidičů a to na vlastní kůži poznali i policisté sloužící právě v pátek 7. listopadu a sobotu 8.listopadu. Na každém z Vás necháme posouzení   zda takoví řidiči patří na naše silnice.

     V pátek dne 7.listopadu kolem sedmnácté hodiny policisté ze skupiny dopravních nehod Praha - venkov zpracovávali dopravní nehodu. Ve stejnou dobu  místem projíždělo osobní motorové vozidlo zn. Škoda - Felicie, které řídil sedmačtyřicetiletý muž z Hlubočep. Řidič vykazoval známky požití alkoholických nápojů a s osobním vozidlem jel částečně v pravném silničním příkopu. Policisté vozidlo z tohoto důvodu stavěla, ale řidič na znamení hlídky nereagoval a zastavil s vozidlem až deset metrů od místa, kde byl stavěn. Poté byl řidič vyzván k předložení dokladů od vozidla a osobních dokladů. Řidič po  výzvě vypnul zapalování motoru a vystoupil z vozidla. Z dechu řidiče a artikulace bylo zřejmé, že je pod vlivem alkoholu. Poté bez dalšího vysvětlení svého jednání si sedl opětovně za řízení vozidla, nastartoval motor, zařadil první rychlostní stupeň a prudce se s vozidlem rozjel. Při tomto svém jednání zachytil levým prahem vozidla holeň policisty. Ten naštěstí neutrpěl žádné zranění. Řdič byl policisty následně zadržen a provedenou orientační dechovou zkouškou byla zjištěna hladina alkoholu v dechu 2,65 promile. Dopustil se hned dvou trestných činů - Ohrožování pod vlivem návykové látky a Útoku na veřejného činitele.

     Ve stejný den kolem devaténácté hodiny řídil devětačtyřicetiletý muž osobní vozidlo zn Škoda Felicie combi v katastru obce Dolní Břežany směren na obec Ohrobec. Svým způsobem jízdy ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu. Vzhledem k tomu, že jsou i řidiči, kterým tato skutečnost není lhostejná, byl  řidičem osobního vozidla Škoda Ocatvia přinucen k zastavení. Následně duchapřítomný řidič Škody Octavia zjistil, že muž je v silně podmapilém stavu, odebral mu klíče od vozidla. V tu dobu projížděla kolem místa incidentu policejní hlídka skupiny dopravních nehod Praha - venkov, která se domnívala, že se jedná o dopravní nehodu a u vozidel zastavila. Na základě zjištěných skutečností policisté vyzvali řidiče Škoda Felicie k orientační dechové zkoušce. Výsledkem této byla neuvěřitelná hodnote alkoholu v dechu řidiče - 3,59 promile!!!!  Řidič se dobrovolně podrobil i dalšímu lékařskému vyšetření s odběrem krve. I tento muž se dopustil spáchání trestného činu Ohrožení pod vlivem návykové látky. Jaký trest jej čeká o tom rozhodne soud.

      Dalším řidičem, který určitě ví, že alkohol za volant nepatří, ale přesto usedl za volant po předchozím požití byl devětatřicetiletý muž z Lázní Toušeň. Ten kolem šestnácté hodiny v Brandýse nad Labem ulici Královická řídi osobní motorové vozidlo zn. Peugeot 205. Pod přemostěním silnice nedodržel bezpečnou vzdálenost od před ním jednoucího vozidla a narazil do jeho zadní části. Přivolaní policisté provedli i u tohoto řidiče orientační dechovou zkoušku. Naměřená hodnota alkoholu v tomto případě byla 1,89 promile alkoholu v dechu. Také tomuto řidiči policisté sdělili podezření ze spáchání trestného činu Ohrožování pod vlivem návykové látky.

     Posledním řidičem zadrženým pod vlivem alkoholu policisty během třiceti hodin byl pětačtyřicetiletý muž. Ve městě Klecany na náměstí řídil osobní motorové vozidlo zn.Škoda Fabia, kdy při řízení motorového vozidla byl kontrolován policejní hlídkou Obvodního oddělení Odolena Voda. Ani tento muž se nevyhnul orientační dechové zkoušce. A bohužel ani v tomto případě nebyla negativní. Přístroj  naměřil hodnotu 2,05 promile alkoholu.Řidič  tak vykonával ve stavu vylučujícím způsobilost, kterou si přivodil vlivem návykové látky, činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Tento případ je zpracováván ve zkráceném přípravném řízení a řidič se již brzy dozví jaký trest jej za spáchání trestného činu Ohrožování pod vlivem návykové látky čeká.

     Můžeme jen všichni doufat , že se tito a jim podobní řidiči ze svých činů ponaučí a již nikdy za volant svých vozidel nebudou usedat po předchozím posilnění alkoholem.  Policisté upozorňují řidiče, že v tomto období je mnoho faktorů, které mohou zapříčinit dopravní nehodu - mlha, tma, kluzká vozovka, nepřízeň počasí apod. A proto alkohol za volant NIKDY!!!!!!!

vytisknout  e-mailem