Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řidiči pozor, blíží se výměna dálničních známek!

MLADOBOLESLAVSKO – Od 1. února 2020 se policisté zaměří na kontrolu platnosti dálničních kupónů. 

Do 31. ledna 2020 mohou řidiči ještě užívat dálniční známku roku 2019. Od 1. února 2020 musí být však tato známka odstraněna z čelního skla vozidla a v případě potřeby každého řidiče pořízena nová. 

V roce 2019 řešili mladoboleslavští policisté celkem 174 dopravních přestupků u řidičů osobních vozidel, kteří měli neplatnou či chybějící dálniční známku.

Tři typy barevně odlišených dálničních kupónů 2020 pro osobní vozidla do 3,5 tuny lze zakoupit v podobě:

desetidenní v hodnotě 310,- Kč
měsíční v hodnotě 440,- Kč  
roční za částku 1500,- Kč 

Dálniční známky si mohou řidiči koupit na pobočkách České pošty nebo na čerpacích stanicích. Známka se skládá ze dvou dílů, na oba se musí vyplnit registrační značka vozidla, ne však obyčejnou tužkou. Jeden díl se umisťuje na vnitřní stranu čelního skla u pravého dolního okraje, nesmí bránit řidiči ve výhledu a zároveň musí být dobře viditelná z vnější strany automobilu. Druhý díl si řidiči musí uschovat, protože slouží ke kontrole orgánů Policie ČR nebo celní správy.

V případě, že není dálniční kupón nalepený, je bez označení doby platnosti nebo bez vyplněné registrační značky, je neplatný. Po skončení doby platnosti musí být odstraněn. Pokud odstraněn není, motorista nemá na zpoplatněném úseku dálniční známku nebo nesplnil výše uvedené povinnosti, hrozí mu v příkazním řízení pokuta až do výše 5 tisíc korun, ve správním řízení až 100 tisíc korun.

Poškozenou dálniční známku lze vyměnit v případě poškození čelního skla nebo při nesprávné manipulaci s kuponem a podobně.

Podrobný návod a seznam výjimek, kdy se nemusí dálniční známka užít, naleznete na webu Státního fondu dopravní infrastruktury.

por. Bc. Lucie Nováková
tisková mluvčí
P ČR Mladá Boleslav
2. ledna 2020

vytisknout  e-mailem