Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidiči pozor

KRAJ - Zima se blíží! 

Zima je již za dveřmi a každý z řidičů by si měl řádně připravit své vozidlo právě na provoz v nadcházejícím období. Ti méně zdatní by měli své vozidlo svěřit do rukou odborníků v některém z autoservisů a pro ty, kteří si svá vozidla připravují na zimní provoz sami, máme několik rad a postřehů.

Řidiči, kteří své vozidlo provozují i v zimních měsících, by měli myslet na včasné přezutí svého vozidla  na  pneumatiky se zimním dezénem. Vždyť   jízda na sněhu s letními pneumatikami může skončit i  dopravní nehodou a také  nikdo z řidičů jistě nechodí v zimně v letní obuvi.   Dále by řidič neměli zapomenout na kontrolu směsi v chladících soustavách a ostřikovačích vozidel na její stav a hlavně kvalitu, která je jiná pro letní   a jiná  pro zimní provoz. Řidiči by taktéž neměli opomenout kontrolu akumulátorové baterie – dolití  elektrolitů a  dobití kapacity akumulátorů. Velmi důležité je  mít po ruce i  přípravky na rozmrazování zámků a skel oken. Ti, kteří se vypraví během zimy do vyšších poloh, by si měli přibalit i sněžné  řetězy.

A jaké jsou nejčastější příčiny dopravních nehod během zimy? Jednak je to  nepřizpůsobení rychlosti vozidla  k stavu a povaze vozovky, způsob jízdy a dále  nedodržení  vzdálenosti mezi vozidly. V neposlední řadě je to i pohodlnost řidičů, kteří vyjíždějí se zamrzlými okny.  Částečně očištěné   čelní sklo nemůže zajistit dostatečný výhled z vozidla a i z tohoto důvodu dochází k dopravním nehodám. Taktéž by si měli řidiči uvědomit, že během zimních měsíců dochází k častějšímu střídání klimatických podmínek, kdy například v lesních úsecích bývají většinou silnici namrzlé.

Závěrem lze řidičům popřát   co nejméně dopravních  nehod na cestách.

por. Hana Klečalová DiS.
11. listopadu 2015 v 14:00

 

vytisknout  e-mailem