Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidiči pozor

Začíná nový školní rok 

První školní den letošního roku připadl na čtvrtek 1. 9. 2011, kdy se školáci ve velkém objeví v ulicích našich měst, aby po dvou měsících prázdnin opět zasedli do školních lavic.

Policie České republiky v Trutnově by tímto chtěla požádat všechny účastníky silničního provozu, kteří ve čtvrtek 1. 9. 2011 usednou za volanty a řidítka svých dopravních prostředků, aby mysleli na to, že spousta dětí bude mít v hlavě ještě mnoho nezapomenutelných zážitků z prázdnin, a proto se nebudou plně věnovat situaci v silničním provozu. Muži v uniformách každoročně zadokumentují desítky dopravních nehod, při kterých dochází ke srážkám motorových vozidel s nezletilými chodci. Policie České republiky tímto žádá všechny řidiče, aby jezdili opatrně a ohleduplně.

Policie České republiky v Trutnově tímto rovněž žádá všechny rodiče, aby svým ratolestem připomněli, jak se chovat při přecházení vozovek. Každé dítě by mělo vědět, že se má vozovka přecházet jen na přehledném místě. Pokud je v blízkosti označený přechod pro chodce, měl by každý tento přechod využít. Do vozovky by měl chodec vstupovat pouze po řádném rozhlédnutí. V tomto případě by měl chodec řádně zkontrolovat levou i pravou stranu komunikace, a poté rychle, ale bezpečně přejít. I když má chodec na přechodu pro chodce přednost, měl by si počínat tak, aby měl řidič šanci vůbec svůj automobil před přechodem zastavit. Neuvážený krok před jedoucí vozidlo je hazardem s vlastním životem. Chodci by měli do vozovky vstupovat až poté, co motorová vozidla před přechodem bezpečně zastaví.

Všichni účastníci silničního provozu včetně školáků se budou od začátku školního roku na přechodech pro chodce, které jsou situovány v blízkosti školských zařízení, opětovně setkávat s policejními hlídkami, které budou dohlížet na bezpečnost dětí při cestě do školy. V průběhu prvního školního dne, i ve dnech následujících, bude v ulicích našich měst a obcí několik desítek policejních hlídek, které budou dohlížet na bezpečnost těch nejmenších. Uvedeným preventivním opatřením chceme předcházet situacím, které mohou řidičům i chodcům během několika vteřin negativně změnit celý život.

nprap. Udo Ertner
31. 8. 2011 
 

vytisknout  e-mailem