Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Řidiči pozor

Jihočeský kraj – Tropická vedra o nastávajícím víkendu. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Dle předpovědi počasí si máme o nastávajícím víkendu prožít až tropické teploty. Ty dle zkušeností policistů mají vliv na dopravní nehodovost. Zvýšené riziko se netýká jen řidičů motorových vozidel, ale například i cyklistů. Jednou z nejvíce ohrožených skupin jsou muži ve věku nad 50 let. Dokládají to zejména nedávné havárie cyklistů a rovněž i v tomto období řešené dopravní události, kdy řidič havaroval poté, co dostal infarkt či havárie nebo střety vozidel, kdy příčinou byl mikrospánek.
Apelujeme tímto nejen na řidiče, ale i ostatní účastníky silničního provozu, aby si toto riziko důsledně uvědomovali, nepřeceňovali své síly a schopnosti, při delších jízdách zařadili přestávky, dodržovali pitný režim a v případě, že by byla jejich schopnost k řízení snížena, svou jízdu přerušili.
Na místě si je i uvědomit, že svá pravidla má i používání klimatizace ve vozidlech. Odborníci radí, že maximální rozdíl mezi teplotou ve voze a mimo něj by neměl překračovat šest stupňů Celsia. Jen když víme, že v automobilu bez přestávek strávíme delší dobu, můžeme rozdíl teplot o něco zvýšit. Teplota ve voze by však nikdy neměla klesat pod 21 stupňů. Několik desítek minut před plánovaným ukončením jízdy je potřeba začít s postupným srovnáváním teploty uvnitř auta s okolím.
Dalším rizikem je například i změna kvality povrchu komunikací a nemůžeme opomenout ani v tomto období zvýšené požívání alkoholických nápojů.
Pamatujme tak vždy na pravidlo šťastného návratu.
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   ta.pis@pcr.cz
2. července 2015   
 

vytisknout  e-mailem