Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Řidiči, neriskujte zbytečnou pokutu

Karvinsko - od 1.1.2011 již s novou autolékárničkou  

Řidiči, neriskujte zbytečnou pokutu
 Víte, že od 1. ledna 2011 jsou nové zákonné povinnosti pro řidiče? Bude nutno svého plechového miláčka vybavit nově schváleným typem autolékárničky a bude nutnost mít v autě také reflexní vestu. Autolékárnička pro poskytnutí 1. předlékařské pomoci dozná několik změn:
- nůžky musí být v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty v délce 14 cm, aby se s nimi dal             přestřihnout nejen obvaz, ale i bezpečnostní pas.
- přibude speciální termoizolační deka v minimálních rozměrech 200 x 140 cm, která zabraňuje prochladnutí zraněné osoby
- látkovou roušku nahradí resuscitační maska s výdechovou chlopní a filtrem. Tá musí být schválená jako zdravotnický výrobek
- u všech původních obvazů, náplastí , šátků či dalších zdravotnických výrobků jsou doplněny a upřesněny požadavky na kvalitu zdravotnického materiálu
- navíc v autolékarničce přibude jednoduchý manuál jak poskytnou první pomoc.
 
Řidič, který se v novém roce vydá s vozidlem na cesty ještě se starou autolékárničkou se dopouští přestupku, za který mu hrozí bloková pokuta až do výše 2.000 korun bez přidělení bodů do karty řidiče. A kam vůbec lékárničku umístit? Nikdy autolékárničku nenechávat volně ležet v prostoru vozidla. Při prudkém nárazu nebo zabrždění vás může vážně zranit.
 
 
Zůstala pouze kasička na mince
 V úterý těsně po půlnoci neznámý pachatel v Karviné Novém městě odcizil veřejný telefonní automat na mince. Automat, připevněný na zdi, se mu podařilo vytrhnout a odcizit. Samotná kasička na mince však zůstala na místě pevně připevněna. Odcizením tak vznikla předběžná škoda ve výši 30.000 korun.
 
Žena doplatila za svou ochotu
 Tří neznámí pachatele si v Havířově Šumbarku v úterních dopoledních hodinách vytipovali ženu ročník 1945, kterou oslovili a ptali se na cestu k jedné místní herně. Ochotná žena s muži komunikovala a nevšimla si, že jeden z chmatáku ji nepozorovaně z tašky odcizil peněženku s platební kartou a finanční hotovosti 950 korun. Všemu ještě nebyl konec. Po rozloučení pachatele spěchali a z platební karty vybrali částku 15.000 korun.
 
 
nprap. Jaroslav Kus, zpravodajství 23.12.2010
vrchní inspektor PIS Karviná
 

vytisknout  e-mailem