Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Řidiči nedodržují zákon

PLZEŇSKÝ KRAJ – Řidič s platným zákazem řízení couval na dálnici, druhý zase nedodržoval zákonem stanovené přestávky k odpočinku, a proto dostal kauci 100 tisíc korun. 

Policisté z dálničního oddělní Ostrov u Stříbra si v minulém týdnu 10. ledna 2023 po 15. hodině všimli na 123. km dálnice D5 pomalu jedoucího vozidla, které vyjíždělo od benzínové čerpací stanice. Řidič jel s vozidlem Hyundai pomalou konstantní rychlostí, a proto se jej policisté pokusili zastavit ke kontrole. Policisté naváděli vozidlo k bezpečnému zastavení do prostoru na sjezdu z dálnice, řidič vozidla ale nedbal pokynů a po přejetí do odstavného pruhu dálnice začal couvat proti směru jízdy. Po několika metrech řidič vozidlo zastavil a přelezl si na zadní sedadla. Z místa spolujezdce vyběhla směrem k policistům žena s prosbou o umožnění další jízdy. Řidič vozidla vystoupil ze zadních dveří vozidla. Osmatřicetiletý řidič nepřeložil žádné doklady k řízení a provozu vozidla s výmluvou, že si peněženku nechal doma. Policisté zjistili, že muž má platný zákaz řízení, vozidlo nemá platnou technickou kontrolu, doklad o sjednaném pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a vozidlo nemělo uhrazený časový poplatek za užití dálnice. Dechová zkouška u řidiče byla s negativním výsledkem, ale test na návykové látky i vyšetření u lékaře řidič na výzvu policistů odmítl. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
Dne 11. ledna 2023 hlídka policistů z dálničního oddělení Svojkovice po 22. hodině na 59. km ve směru na Rozvadov zastavila k silniční kontrole nákladní vozidlo. Třicetiletý řidič cizí státní příslušnosti policistům předložil všechny předepsané doklady, ale policisté u něj zjistili pochybení v dodržování bezpečnostních přestávek. Kontrolovaný řidič užil k jízdě cizí kartu řidiče, a tak nemusel respektovat zákonem stanovenou dobu odpočinku. Policisté dopravci, pro kterého řidič provádí přepravu zboží, na místě uložili kauci ve výši 100 tisíc korun. Přestupkové jednání řidiče policisté oznámili k vyřízení k místě příslušnému úřadu. Řidič zaplatil kauci přes platební terminál a pokračoval dál v jízdě.

por. Eva Červneková
16. ledna 2023

vytisknout  e-mailem