Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

ŘIdiči natáčejí na mobil za jízdy. Riskantní.

Ms kraj: V ohrožení jsou složky IZS i další účastníci silničního provozu. 

Riskantním a nebezpečným „nešvarem“ na silnicích ohrožující další účastníky silničního provozu, včetně zasahujících složek IZS, je jistě chvíle, kdy řidiči projíždějící kolem dopravní nehody věnují pozornost právě kolizi, nikoliv řízení. Někteří řidiči i mobilem natáčí... 

Policisté řeší při dopravních akcích jako jedny z nejčastějších přestupky řidičů, kteří drží při jízdě v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení. Jedná se o nevěnování se řízení, respektive nesprávný způsob jízdy, který vítězí s několikanásobnou početní převahou nad dalšími příčinami dopravních nehod v Moravskoslezském kraji.

Policisté se tomuto věnují nejen při speciálních akcích, ale i v rámci běžného výkonu služby. V pondělí ráno se stala na D1 dopravní nehoda, kdy řidič nákladního vozidla narazil zezadu do druhého nákladního vozidla. Omezení průjezdnosti místem bylo výrazné, po kolizi značně devastované vozy zasahovaly do obou jízdních pruhů. Na místě zasahovali policisté, hasiči i zdravotníci, kteří dělali na maximum svou práci. Řidiči vozidel při průjezdu místem zpomalili, bylo zapotřebí opatrnosti. Pozornosti policistů dálničního oddělení Mankovice však neuniklo několik řidičů, kteří zpomalili až nadmíru, neváhali totiž si za jízdy natáčet nehodu na mobil.

Policisté z dálničního oddělení Mankovice okamžitě zareagovali. Zastavili a řešili přestupky celkem 14 řidičů, kteří natáčeli při jízdě na mobil předmětnou dopravní nehodu. Nevěnovali se tak řízení. Policisté vyřídili 13 přestupků v příkazním řízení na místě v maximální možné výši pokuty. U jednoho z „natáčejících“ řidičů totiž policisté dále zjistili, že usedl za volant i přes soudem uložený zákaz řízení. Muži zakázali policisté další jízdu a sdělili mu ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí. Dodám, že pomocníkem byl policistům speciální dalekohled se záznamovým zařízením.

V této souvislosti apelujeme na řidiče, nechť dodržují dopravní předpisy a věnují řízení pozornost. Je nutné si také uvědomit, že jakékoliv nestandardní a neočekávané chování typu extrémní bezdůvodné zpomalení či téměř zastavení v koloně, kdy to ostatní účastníci nečekají, může zapříčinit další – v tomto případě zbytečnou – dopravní nehodu. Na životě a zdraví jsou tak ohroženy nejen osádky dalších vozidel, ale v nebezpečí se v tu chvíli ocitají i v místě zasahující policisté, zdravotníci a hasiči, či další osoby poskytující v místě servis.

Za prvních 9 měsíců zaznamenali moravskoslezští policisté 7 422 dopravních nehod, při kterých bylo 27 osob usmrceno, 99 zraněno těžce a 1 538 lehce. Disponuji počtem usmrcených osob k dnešnímu dni – 32. Co se týká držení hovorového zařízení při jízdě, od ledna do září zjistili moravskoslezští policisté téměř 19 360 přestupků. 

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 19. října 2023

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem