Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Řidiči nákladních vozidel stále sázejí na to, že je policisté z osobních vozidel nevidí

KRAJ - Policisté opět nasadili do akce služební autobus. Během akce zjistili 52 dopravních přestupků. Nejčastěji se jednalo o nepoužití bezpečnostních pásů a telefonování za volantem. 

V úterý 24. listopadu 2020 proběhla další z dopravně bezpečnostních akcí, při níž policisté z Oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje využili k dokumentaci přestupků služební autobus a speciální TOP SPEED TEAM.

Stále se ukazuje nekázeň mnohých řidičů zejména nákladních vozidel, kteří svojí jízdou či nepozorností za volantem, nevěnováním se řízení ohrožují nejen sami sebe, ale zejména ostatní účastníky silničního provozu. 

7
Akce probíhala na dálnici č. D10 a na silnici pro motorová vozidla č. I/35. Dopravní policisté se  zaměřili především na nepozornost řidičů nejen osobních, ale zejména nákladních vozidel za volantem, ale také na "plynulý dálniční provoz".  Policisté sledovali, zda řidiči a jejich spolujezdci používají povinné bezpečnostní pásy, ale dohlíželi také na to, zda řidiči během jízdy netelefonují či nedrží záznamové zařízení, na způsob jízdy řidičů vozidel, zakázané předjíždění nákladních vozidel v určitých úsecích, respektování dopravního značení, jízdu v jízdních pruzích, technický stav vozidel, zda nemají řidiči předměty bránící ve výhledu z vozidla a plynulý dálniční provoz.

Řidči nákladních vozidel stále totiž sázejí na to, že jejich kabina vozu je vysoko posazená nad vozovkou a z osobních vozidel nejsou jejich prohřešky tak dobře vidět. Proto o to větší překvapení pro ně je, když se vedle nich objeví policejní autobus, ze kterého policisté jejich jednání dokumentují. V případě zjištění protiprávního jednání řešili přestupek ihned policisté v doprovodných vozidlech jedoucích za autobusem Tito zastavili vozidlo na vhodném stanovišti a projednali zjištěné protiprávní jednání řidiče. 

Policisté během dne odhalili   52  přestupků, z nichž 50 jich vyřešili přímo na místě příkazem uložením pokut v celkové výši 24700 Kč a ve 2 případech tyto oznámili k dalšímu projednání příslušnému správnímu orgánu.

Výčet nejčastějších přestupků:

  • bezpečnostní pásy 31/12100 Kč, z toho 1 oznámení
  • technický stav 2/2100 Kč, z toho 1 oznámení technický stav + nepředložení pojištění
  • držení telefonu za jízdy 12/5800 Kč 
  • způsob jízdy 1/500 Kč
  • nezajištěný náklad 2/1200 Kč
  • rychlost 2/3000 Kč

V jednom případě řešili policisté řidiče osobního vozidla, který usedl za volnat pod vlivem drog, který měl pozitivní test na pervitin.

V obdobných akcích budou policisté v následujícím období pokračovat. "Využití policejního autobusu se stále ukázuje jako velmi efektivní nástroj, neboť autobus má při dokumentaci přestupkových jednání výhodu nadhledu", uvedl kpt. Ing. Jan Frieser, MBA z Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.


25. 11. 2020
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem