Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Řidiči máte přezuto na zimní pneumatiky!

Jihočeský kraj – Motoristé, zima už se hlásí, jste připraveni? (Hlasová schránka 974 233 116) 

Jihočeští policisté apelují na řidiče vozidel: Řidiči, přezujte  svá vozidla na zimní pneumatiky včas!  I přesto, že zima dle kalendáře začíná „ až“  21.prosince, neustále klesající teploty naznačují, že se již opravdu blíží a proto by správní motoristé měli  letní pneumatiky  uložit  do sklepů  či garáží  a své  vozidlo na zimu řádně připravit. 

               Zákon  č. 361/2000 Sb. O provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů ( zákon o silničním provozu), konkrétně  § 40a v platném znění, přikazuje použití zimních pneumatik v místech, která jsou označená dopravní značkou „Zimní výbava“ (C15a) a to v období od 1.listopadu do 31. března. Každý správný motorista ví, že zima není jen v horských oblastech a proto s jejím příchodem  a v předstihu byl měl své vozidlo přezout!

                Důvod je prostý. Jde nejen o Vaši bezpečnosti, ale rovněž o bezpečnost všech účastníků silničního provozu! Prevence není v tomto směru nikdy dost.  Vozidlo, vybavené zimními pneumatikami, má vyšší adhezi (přilnavost) na sněhu, ledu i na suchých studených vozovkách, lepší stabilitu při průjezdu zatáčkami a podstatně kratší brzdnou dráhu. Pro představu: šířka přechodu pro chodce je pouhé 3 metry, brzdná dráha osobního vozidla vybaveného zimními pneumatikami na suché vozovce, při teplotě 0 st. C a rychlosti 60 Km/h, je právě o tyto 3 metry kratší, než při použití letních pneumatik. Uvědomme si, že právě tyto 3 metry mohu znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.

                Kdy je nejvhodnější přezout  Vašeho plechového miláčka? Léty prověřeným pravidlem je fakt, že pokud teplota klesne pod 7 st. C, je čas pro přezutí. Od této teploty se začínají projevovat rozdíly mezi letní a zimní pneumatikou. Letní pneumatiky při teplotě pod 7 st. C tuhnou a zhoršují se tím jejich vlastnosti.

               Pneumatiky určené pro zimní provoz mají většinou jednotné označení a to na svém boku. Jedná se o písmena M+S - bláto+sníh (mud+snow) nebo (winter) – zima.

 Řidiči,víte že:

*   Je nutné obout vozidlo pouze zimními pneu!  Při montáži pouze 2 ks zimních pneumatik, například na poháněnou přední nápravu, zajistíte rozjezd vozu. Pokud však na zadní nápravě necháte pneumatiky letní, které v zimním období ztrácejí takřka veškeré svoje jízdní vlastnosti, můžete velmi lehce dostat vozidlo do smyku. Pokud necháte zimní pneu pouze na zadní nápravě a na přední necháte pneumatiky letní, je velmi pravděpodobné, že při zatočení nebude vozidlo reagovat a pojede rovně!

*   Zimní pneumatika stárne podstatně rychleji než pneumatika letní. Je to díky používání více druhů olejů a směsí silic, než u pneumatik letních. Tyto přísady se postupem času z pneumatiky vytrácejí díky chemickým procesům.

*      Minimální hloubka dezénu  činí nejméně 4 mm. Pokud klesne hloubka dezénu pod 4mm, pneumatika již nemá díky úbytku vzorku dostatečné schopnosti záběru. Například pokud klesne hloubka dezénu pod doporučené minimum, pravděpodobně se setkáte s problémy nejen při jízdě ale už při samotném rozjezdu, kdy pneumatiky začnou prokluzovat! Pro vozidla převyšující nosnost 3 500 kg platí hloubka dezénu nejméně 6 mm.

*   Uplatnění pro zimní pneumatiky je  5 měsíců  

Zimní pneumatika má uplatnění nejen na zasněženém povrchu. Její využití začíná už při poklesu teploty pod +7°C. Nezapomínejte, že i když je během podzimního dne +2° až +6°C mohou večerní a hlavně noční teploty klesnout podstatně níže! Vozovka pak bývá namrzlá!

 Motoristé, uvědomme si fakt, že i přes to, že obujete zimní pneumatiky, nemůžeme jezdit na sněhu a ledu stejně jako po suché silnici. Fyzikální zákony platí i pro vozidla se zimními pneumatikami.

Jihočeští policisté, zejména policisté dopravní, se již zaměřili  právě na problematiku zimního obutí. Sankce za nerespektování zimního obutí činí až 2 000 korun.

Řidiči, přejeme Vám bezpečnou jízdu a šťastný návrat z Vašich cest bez nehod!  

por. Mgr. Bc. Hana Millerová, jh.pis@pcr.cz   

20. listopadu 2018

vytisknout  e-mailem