Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Řidiči kamionů nedodržují přestávky

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Řidiči kamionů museli už letos zaplatit tři čtvrtě milionu korun.  

 

Fakt, že „řidič tvrdý chleba má“ je platný především u řidičů nákladní dopravy. Samozřejmý je tento fakt i u řidičů nákladních aut, kteří křižují se svými tahači a návěsy evropské a další země. Dálkoví mezinárodní řidiči by při své náročné práci neměli podceňovat pravidla, kterými se řídí silniční doprava. Jedno z nejnebezpečnějších úskalí spočívá v přeceňování sil a nedodržování stanovených bezpečnostních přestávek. Řidič, který nezastaví, neodpočine si a řídí tahač s několika tunovým návěsem přes hranice svých sil, je pak nebezpečím nejen pro sebe, ale pro všechny další účastníky silničního provozu.

Uherskohradišťští dopravní policisté si právě problematiku nákladní dopravy vytkli jako jedno z hlavních témat, kterému se v letošním roce budou věnovat. „Regionem procházejí dva tranzitní tahy, které jsou zhusta využívány nejen tuzemskými, ale i zahraničními řidiči. Unavený řidič kamionu, který například nedodržuje bezpečnostní přestávky a k tomu třeba manipuluje se záznamovým zařízením jízdy, je reálným ohrožením bezpečnosti na silnici,“ vysvětlil vedoucí uherskohradišťských dopravních policistů Robert Rampáček.

Za leden a únor letošního roku zkontrolovali dopravní policisté už na 330 řidičů kamionů. 36 z nich se dopustilo nějakého prohřešku proti pravidlům silniční dopravy. 7 z nich bylo z České republiky a 29 ze zemí Evropské unie nebo dalších států. Dopravní policisté uložili 29 řidičům kauce v celkové výši téměř tři čtvrtě milionu korun.

Při dnešní kontrole u Míkovic dopravní policisté za dopoledne zastavili českého řidiče dodávky, který nedodržoval bezpečnostní přestávky. Za poslední dva týdny desetkrát řídil bez toho, aniž by měl v tachografu založenu záznamovou kartu provozu. Za tento přestupek bude řidič řešen na městském úřadu v Uherském Hradišti a jeho zaměstnavatel na krajském úřadě ve Zlíně. Dopravce může za tento přestupek očekávat pokutu až do výše půl milionu korun. Při kontrole policisté z odboru cizinecké policie našli v kontrolované dodávce mladého cizince, který jel jako spolujezdec a neměl u sebe žádné doklady. Následně policisté zjistili, že na Slovensku bylo po něm vyhlášeno mezinárodní pátrání jako po pohřešovaném. Pět dálkových řidičů dostalo na místě pokutu za nevyhovující stav vozidel, které řídili.

 

  1. leden – 28. únor 2011


 


 


 

ČR

EU

Další země

Celkem

Počet zkontrolovaných řidičů


 

110

205

14

329

Počet závad


 

7

23

2

32

Kauce podle zákona č. 111/1994

Počet uložených kaucí


 

23

2

25

Celková výše


 

565 00

75

640 000

Kauce podle zákona č. 361/2000

Počet kaucí


 

3

1

4


 

66 000


 

3. březen 2011, por. Mgr. Aleš Mergental

Odkazy do noveho okna

1 tir Mikovice

1 tir Mikovice 

Detailní náhled

10 tir Mikovice

10 tir Mikovice 

Detailní náhled

2 tir Mikovice

2 tir Mikovice 

Detailní náhled

3 tir Mikovice

3 tir Mikovice 

Detailní náhled

4 tir Mikovice

4 tir Mikovice 

Detailní náhled

5 tir Mikovice

5 tir Mikovice 

Detailní náhled

6 tir Mikovice

6 tir Mikovice 

Detailní náhled

7 tir Mikovice

7 tir Mikovice 

Detailní náhled

8 tir Mikovice

8 tir Mikovice 

Detailní náhled

9 tir Mikovice

9 tir Mikovice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem