Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidiči dejte pozor na zvěř

Zvířata neznají dopravní předpisy ani značky 

S nadcházejícím jarem opět hrozí větší nebezpečí dopravních nehod, které jsou za účasti lesní, nebo polní zvěře. Od začátku letošního roku jich náchodský dopravní inspektorát řešil již 7, což je téměř jednou tolik než ve stejném období loňského roku.
 
divoké prasedivoké prase, ilustrační foto policie
Mnozí účastníci silničního provozu se budou bránit, co mají dělat, když jim tam zvíře z příkopu náhle skočí. Řidič by měl ale mít stále na paměti, že zvěř nezná dopravní předpisy a může na silnici vběhnout kdykoli. Zejména by měl věnovat pozornost tomu, když je vozovka označena dopravní značkou A14 Zvěř, upozorňující řidiče na úsek pozemní komunikace, kde může docházet k častému výskytu zvěře na komunikaci.
 
V takových místech by měl řidič rozhodně zpomalit a pozorně sledovat nejen silnici před sebou, ale i přilehlé příkopy s okolím. Ale i v jiných místech, kde dopravní značky nejsou, ale je možnost, že by zvířata mohla na silnici skočit (rozhraní pole-les, stromy podél silnice, končící čí začínající les apod.), je lepší sundat nohu z plynu a zvýšit pozornost.
 
V případě výskytu zvěře za snížené viditelnosti a v noci doporučujeme ztlumit dálková světla, která zvířata oslňují. Často pak stojí či pobíhají zmateně před autem, dokud světlo není ztlumeno.
 
Tímto zodpovědným přístupem pak mohou sami řidiči mnohým střetům zabránit. Nehody za účasti zvěře bývají velice nebezpečné a často nekončí pouze hmotnou škodou na vozidle a smrtí zvířete, ale bývá postižen i člověk.
 
Posledním evidovaným případem, který škodou odnesl automobil a sražené zvíře, dopravní policisté zaznamenali v úterý 8. března 2011 v Hronově. Řidič vozu Mercedes jel po šesté hodině ráno směrem od Police nad Metují a již za cedulí Hronov mu vběhla bezprostředně pod vozidlo srna, kterou srazil. Na vozidle mu vznikla škoda ve výši 50.000 korun. Usmrcenou srnu předali policisté myslivcům, zavinění dopravní nehody pak odložili. Ovšem škodu na automobilu si bude muset hradit poškozený motorista sám, pokud nemá uzavřeno havarijní pojištění, tzv. povinné ručení tyto škody nehradí.
 
Por. Bc. Eva Prachařová
9. 3. 2011

vytisknout  e-mailem